Túl a városon 2020. november 28. 13:19

Merkely megtippelte, mikorra lehetünk túl a koronavírus-járványon

A járvány elleni védekezés egyik kormányzati kulcsfigurája szerint már másfél milliónál is több magyar kapta el a koronavírust. Egy eszközt is javasolt a tünetek figyelésére.

Hirdetés
Hirdetés

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is elkapta a koronavírust – erről számolt be az ATV-nek adott interjújában. Nagy fájdalmat, gyengeséget és lázat érzett, A-, B- és D-vitaminnal valamint vérhígítóval kezelte magát otthonában.

Szerinte a remdesivir igenis hatékony gyógyszer a fertőzés korai szakaszában, mert félrevezeti a vírus sejtjeit, így akadályozza azok osztódását.

Merkely azt mondta: sokan későn fordulnak orvoshoz, ezért is nehéz a kórházba kerülő koronavírusos betegek kezelése. Érdemes tehát a szokottnál is jobban figyelni magunkra,

az oxigénmérő segíthet a tünetek korai felfedezésében, mert a néhány ezer forintos, ujjra helyezhető eszköz megmutatja az szervezet oxigenizációját. Ha ez 90 százalék fölött van, akkor jó eséllyel nincs nagy baj.

Szerinte a négy nagy magyarországi orvosi egyetemi – köztük a szegedi – adatai alapján egyre jobb a helyzet. „Kizárólag csak PCR-adatokat veszik figyelembe. A nagy ugrás, amit látunk két napja, az nem a PCR-adatokból adódik, hanem abból a szűrési aktivitásból, amit az én orvostanhallgató kollégáim mérnek, legfőképp a pedagógus-szűréseken” – tette hozzá.

Merkely felhívta a figyelmet: nem igaz, hogy leginkább cukorbetegek és túlsúlyosak kerülnek lélegeztetőgépre a koronavírus miatt. Gyakran kisportolt, egészséges embereket is ledönt a lábukról a vírus.

Úgy számolt, eddig másfél millió ember kapta el a koronavírust Magyarországon, ez valamivel több, mint 15 százaléka a lakosságnak.

Merkely Béla úgy számol: nagyjából 60 százaléknál léphet életbe a nyájimmunitás, ami gátolja a vírus terjedését. A professzor az ATV-s beszélgetés során megjegyezte, március-április környékén „túl tudunk lenni” a járványon.

(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus oltás vakcina