Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A mi jövőnkről van szó – lehet ennél bármi fontosabb? Avagy: Szeged klímastratégiájáról
Szegeden 2020. november 27. 18:00

A mi jövőnkről van szó – lehet ennél bármi fontosabb? Avagy: Szeged klímastratégiájáról

December 6-áig mondhatják el a helyben élők a véleményüket és fogalmazhatják meg javaslataikat a város klímastratégiájáról. Az önkormányzat fontosnak tartja a társadalmi véleményezést.

Hirdetés
Hirdetés

Nem titkoltan azzal a szándékkal tartott sajtótájékoztatót Nagy Sándor, a fejlesztésekért felelős alpolgármester, Mihalik Edvin, a Zöld Városért felelős tanácsnok és Bojtos Ferenc, a CSEMETE Természet és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője, hogy újra ráirányítsa a figyelmet a Szeged közeljövője szempontjából döntő fontosságú témára.

Semmi túlzás nem volt Mihalik Edvin szavaiban, amikor úgy fogalmazott:

az emberiség legnagyobb huszonegyedik századi kihívása a klímaváltozás.

Ha tétlenek maradunk, akkor a természet ellenünk fordulhat. A két városvezető és a környezetvédelmi egyesületi vezető szavaiból kicsengett, hogy helyben is sok a teendő a környezetvédelem területén. Talán még annál is több.

Nagy Sándor emlékezetett rá, hogy

Szegeden két évtizede zajlanak milliárdos és tízmilliárdos környezetvédelmi beruházások.

Ezek sorából kiemelkedik a lakótelepi panelrekonstrukció. Ennek nyomán a szegedi panellakások háromnegyede újult meg, és csökkent ingatlanonként 40 százalékkal azok energiafelhasználása.

Ugyancsak a nagy költségigényű programok sorába tartozik a villamos nagyprojekt, amely teljesen új lendületet és pályát adott a szegedi elektromos tömegközlekedésnek.

Ezzel összefüggésben az is elhangzott, hogy a helyi klímavédelmi stratégia egyik fontos sarokköve, hogy 2030-ra teljes mértékben elektromossá váljon a helyi tömegközlekedés.

Az önkormányzat éppen klímavédelmi megfontolásból valamennyi intézmény-felújításnál érvényesítette – és fogja a jövőben is – az energiahatékonysági szempontokat – tette hozzá az elmondottakhoz Nagy Sándor. Majd arról beszélt, városi kerékpárutak fejlesztése is a klímavédelemmel függ össze.

Az Európai Unió módszertanár alapul véve 2018-ban készült el a város fenntartható klímavédelmi akcióterve, amely 2017-es adatok felhasználásával született.

Vállalásai között szerepel, hogy a 2008-as bázisévhez viszonyítva 2030-ra Szegednek 40 százalékkal mérsékelnie kell a károsanyag-kibocsátását.

A klímavédelmi akcióterv vállalásai nem az önkormányzat, hanem a város vállalásai – jelentette ki Mihalik Edvin tanácsnok. Az akcióterv leginkább azért szükséges, mert a teendők megfogalmazása alapvető fontosságú.

A környezetvédelmi célok csak összefogással valósíthatóak meg – hangzott el, ami egyszerre foglalja magában az önkormányzatot, a lakosságot, a helyi gazdaság szereplőit, a mindenkori kormányt és vele az államot, valamit az Európai Uniót.

Annak érdekében, hogy sikerüljön teljesíteni a nagyszabású, a károsanyag-kibocsátás jelentős visszafogására vonatkozót, fontos a szegedi távfűtés átállítása geotermikus energia. Ez a program zajlik – ahogyan erről hírportálunk többször is hírt adott.

A közeljövő tennivalóit számba véve fontosnak nevezte Mihalik Edvin, hogy hatékony ellenlépések szülessenek a belvárosi hőszigetek kialakulása ellen. Óriási jelentőségű a fásítás kérdése, a bel- és külterületeken egyaránt.

Gond, hogy a közművek miatt a belvárosban nem könnyű a fásítás, és az is, hogy az államnak és az önkormányzatnak jobb együttműködésre lesz szüksége ahhoz, hogy a város körüli véderdők telepítése ütemes és gyors legyen. Ezzel összefüggésben fontos hangsúlyozni – jelezte a tanácsnok, hogy a szállópor magas helyi koncentrációja miatt a véderdők telepítése sürgető feladat.

A CSEMETE Természet és Környezetvédelmi Egyesület 2019 óta vesz részt klímavédelmi akcióterv kidolgozásában és annak társadalmasításában. Vagyis abban, hogy ez a kérdéskör minél inkább a helyi közbeszéd és közgondolkodás részévé váljon – vette át a szót Bojtos Ferenc egyesületi elnök.

Az akcióterv itt olvasható el és véleményezhető, amelyre december 6-ig nyitott a határidő.

Tényleg kíváncsiak, és mellette a mi jövőnkről van szó. Lehet ennél bármi fontosabb?

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: klímavédelem Mihálik Edvin Nagy Sándor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés