Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 27. 12:36

Megérkezett Szegedre az SZTE új Biobankjának 12 tonnás mintatárolója

A járvány ellenére is folyamatosan épül a több mint 3 milliárd forint értékű, országosan is egyedülálló automatizált rendszer, ami több millió biológiai minta tárolására lesz alkalmas.

Hirdetés

A Biobank épületének alapkövét 2020. január 21-én tették le a Spartacus Cancer Foundation és az Európai Biobanki Hálózat vezetője, a Szegedi Tudományegyetem és az Innovációs- és Technológiai Minisztérium képviselői, azzal a szándékkal, hogy egy éven belül világszínvonalú, modern, robotizált, igen alacsony, akár mínusz 80 fokon történő tárolásra képes tárolórendszer épüljön meg a Szegedi Tudományegyetemen.

A rendszer alkalmas lesz az egyetemen a klinikai vizsgálatok, kutatások és a betegellátás során gyűjtött vérminták, szövetminták és más biológiai minták megőrzésére, gyors azonosítására és akár gyógyszermolekulák, vakcinák tárolására is.

A szegedi egyetem rendkívüli elkötelezettségét mutatja, hogy a járványügyi helyzet ellenére megvalósult a beruházás, hiszen az eszközpark telepítéséhez több ország szakembereinek folyamatos, összehangolt munkájára volt szükség. Az egyes országok eltérő járványhelyzete miatt a biobanki tárolóeszköz speciális szállítása, előzetes műszaki bevizsgálása igen nagy kihívás elé állította a nemzetközi mérnökcsapatot.

A szállítást több hónapos nemzetközi kooperációban végzett műszaki és logisztikai szervezés előzte meg. 2020. november 10-én sikeresen megérkezett a közel 12 tonnányi berendezés. Markó-Varga György a Lundt-University professzora koordinálja a telepítést, aki Svédországból utazott Szegedre, hogy képviselje a Spartacus Cancer Foundationt és mint biobank vezető megossza tapasztalatait a berendezéssel kapcsolatban.

Az egyetem biobanki fejlesztése várhatóan december végén, január elején fejeződik be, ekkor kezdődik meg az üzembe helyezés és kalibrálás, lehűtés mintegy egy hónapos folyamata.

Az SZTE-n folyó immár több éves fejlesztés és munka eredményét bizonyítja, hogy az idei minőségirányítási ellenőrzésen az intézmény biobanki fejlesztése, stratégiai tervezése, a magas szintű szakmai sztenderdek beemelése „kiemelten példaértékű” minősítést kapott.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Innovációs és Technológiai Minisztérium kutatás kutatás-fejlesztés Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés