Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 27. 11:04

Ceglédi Zoltán: Erre nem ér rá egy miniszterelnök

Vallomás: egyszerre vagyok roppant könnyen manipulálható emocionális trükkökkel, akciókkal, és leszek végtelenül cinikus, ha megérzem, hogy eleve ez volt a szándék. A mátyáskirálykodás mindig az utóbbi hatást váltja ki nálam.

Hirdetés

Közepesen fantáziátlan politikusok PR-akciói kezdődnek úgy, hogy „beálltam egy napra /hétre ...-nak” meg „már tudom, milyen nehéz dolga van a ...-nak”.

Nem, jóbarát.

Te szerepjátékot toltál, te beöltözős buliban jártál, téged skanzenbe vittek. Az a dolgozó viszont nem a kaland kedvéért van ott, és munka után nem a Dunára néző loftba megy haza, hanem például szalad a kínaiba az akciós cipőért a gyereknek. Csakis a többmilliós fizetésed mellett jelmez a köpeny. Persze, az informálódás fontos, de ahhoz nem kell kamera. Persze, a példamutatás is fontos, de akkor meg olyasmivel kellene foglalkozni, amiről reálisan feltételezhető, hogy a politikusi videó hatására emberek sokasága követi az illető példáját.

Amikor Pintér Sándor anno a hóhelyzetben küldözgette az „átülős” SMS-eket, Orbán Viktor pedig személyesen vezette gépjárművét, amellyel spontán felvett és elszállított egy, az út szélén spontán bandukoló, fiatal spontán erdélyi párt, arról is messziről üvöltött, hogy forgatókönyve van a spontán jelenetnek. Meg a felmerülő kérdések, ugye, hogy mivégre vezeti az autót a kormányfő, mert nyilván nem a praktikum diktálta, pláne, hogy nyilván ott az operatőr, ott vannak a testőrök, és megfelelő átvilágításon esett át a két lépdelő fiatal is, mielőtt spontán beülhettek a kormányfő mögé.

Most pedig ismét fiatalokat fuvaroz a miniszterelnök legújabb Facebook-videójában. A produkció profi, üzemszerű, a főszereplő ismét elemében van, az üzenet átjön. Simán meg is lehetne venni a közvetlenséggel, az ügyesen vegyített atyáskodással és esetlenséggel.

Csak ugye, hiába teszi rá a bemutatkozós kör végén az „Anita, Anna, Laci” sorra, hogy „Viktor”. Ő nem szimplán Viktor. Ő a miniszterelnök egy vírusprobléma és egy válságtragédia közepén. Ennél egészen biztosan drágább az ideje és fontosabb döntéseket kellene meghoznia. Nem a levegőbe beszélek: a békeidőben is ingatag kodifikáció és végrehajtás romokban, a döntések bejelentése, törvénybe foglalása és kihirdetése egyaránt csőd. Na ja, ha az igazságügyi miniszter meg azzal van elfoglalva, hogy George Clooneynak posztol kávémeghívást...

Nem, egyszerűen most nem ennek a szerepjátéknak van itt az ideje.

  • Nézzük ezeket a kisjátékfilmeket és posztokat annak a pincérnek a szemével, akit idén már másodjára tolnak ki a munkából!
  • A szülő szemével, aki már megint „digitálisoktat”.
  • A nagypapa szemével, akinek egyfelől már megint elhalasztották az esedékes műtétjét, másfelől meg mindenféle alakok ráripakodnak, hogy a karácsonyát is el kellene, mert csak így lehet megelőzni az egészségügy összeomlását.
  • A takarítónő, a színházi technikus, a jógaoktató (huhh, leírtam) szemével, akik ma mind arra ítéltettek, hogy stand-by üzemmódban pislogva várják, hogy végre nyíljon az ország – és ehhez nagyon-nagyon szükséges lenne a megfelelő minőségben és intenzitással kormányozni.

Nem a kisbuszt, hanem az országot. A kormányfői járgányhoz van sofőr, megoldja. Orbán Viktor meg tegye azt, amire ma csak neki van joga, módja és képessége. Országot vezessen, ne kocsit. Ha videót akarok látni tőle, abban az legyen, hogy telefonál, tárgyal, utasít, dönt. És igen, tudnék itt egy hosszú sort kezdeni ellenzéki beöltözők sokkal kínosabb produkcióiról, de nem teszem, mert a fideszes teljhatalom azt is jelenti, hogy a felelősség oroszlánrésze is a kétharmadon nyugszik. Épp elég baj, ha a hatalmon kívüli szereplők a politikát a PR-akciókkal azonosítják – az viszont, hogy az országot közvélemény-kutatásokból óriásplakátokra dobott tőmondatokkal meg ilyen videócskákkal „kormányozzák”, kifejezetten ijesztő gondolat.

Kedves Anita, Anna és Laci! Köszönjük a segítségeteket, hogy nektek is hálásak lehetünk, ha sikerül mielőbb kilábalni a bajból, és újra normális, emberi életet élhet az ország. Kedves Viktor! Ön viszont most erre egész egyszerűen NEM ÉR RÁ.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán járvány jegyzet koronavírus Orbán Viktor pandémia vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés