Hirdetés
Túl a városon 2020. november 27. 07:20

Népszava: Kínai lélegeztetőgépek hibásodtak meg Zalaegerszegen

A lap értesülései szerint több eszköz is elromlott az utóbbi időben a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, a kínai gyártó szerint már dolgoznak a megoldáson.

Hirdetés
Hirdetés

A Népszava meghibásodással kapcsolatos kérdéseire tíz nap alatt nem válaszolt sem az operatív törzs, sem az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A meghibásodás tényét azonban a lapnak több dolgozó is megerősítette, de elmondták, a kórházban senki sem beszélhet az ügyről.

Ez jól jellemzi a járvány kezelésével kapcsolatos hazai kommunikációt is, hiszen a kormányzat és a hatóságok a koronavírus terjedésére vonatkozó alapvető információkat sem hajlandók nyilvánosságra hozni.

A Crius V6 Northern típusú lélegeztetőgépek a Northern Meditec-től származnak, a Népszavának pedig sikerült felvennie a kapcsolatot a kínai Shenzen-ben székelő céggel. Válaszukban nem árulják el, melyik magyarországi partnerük mennyit vett a gépből, vagy hogy milyen jellegű meghibásodásról van szó, de a problémák létezését megerősíteni látszik a közleményük:

„A Covid-19 miatt nem könnyű megállapítani a valódi problémát, hogy mi történt a lélegeztetőgépeinkkel, lehet, hogy a lélegeztetőgép miatt történt, lehet, hogy a lélegeztetőgép helytelen üzemeltetése miatt. Csak vázlatos visszajelzést kaptunk az értékesítőnktől és a kórháztól. De nincs ok aggodalomra, gyártó cégként magyarországi partnerünkkel kezeljük a problémát és dolgozunk a megoldáson.”

Gulyás Gergely csütörtöki tájékoztatása szerint 961 koronavírusos beteg van intenzív osztályon, a fertőzések számának növekedésével pedig egyre több embernek lehet szüksége lélegeztetőgépre. A magyar kormány bőségesen szerzett be ilyen eszközöket a járvány első hullámában, ezeknek a felét azóta már próbálják eladni. A kapacitásainkat azonban elsősorban nem a gépek száma, hanem a rendelkezésre álló szakemberek határozzák meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy intenzív osztály járvány Kína kórház koronavírus lélegeztetőgép Zalaegerszeg

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés