Túl a városon 2020. november 26. 18:38

Késve, de felébredt a kormány: rendezik jövőre a háziorvosok fizetését is

Mikor már lasszóval sem lehet háziorvost fogni sok helyen az országban, a kormány rászánta magát, hogy erre is áldozzon végre néhány tíz milliárdot.

Hirdetés
Hirdetés

A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent: január 1-jétől 71 milliárd 558 millió 900 ezer forintot csoportosítanak át a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátásra – vette észre a 444.hu.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi, mintegy 140 milliárd forinthoz képest jövőre nagyjából ötven százalékkal nagyobb összeg áll majd rendelkezésre a költségvetésben a háziorvosok bérére: ebből a 71 és fél milliárd forintból kívánja a kormány finanszírozni a háziorvosok juttatásának emelését.

A szerdán megjelent rendelet „felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit”.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a praxisközösség kötelező lesz-e vagy sem. Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy erőszakos kolhozosítással érne fel a háziorvosok kötelezően praxisközösségbe tömörítése.

Mivel a rendelet nem tér ki arra, hogy a 71 és fél milliárd forint miként oszlana meg a juttatások emelése és a praxisközösségek alapításának költségei között, továbbra sem lehet tudni, hogy szabadon választható lesz-e a praxisközösségbe tömörülés, vagy valamilyen ösztönzést esetleg utasítást kapnak rá az alapellátásban dolgozó orvosok.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: béremelés egészségügy háziorvos