Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 26. 17:22

Kormányinfó: változhatnak a táppénzszabályok; december 10-ig dönthet a kormány a szigorításokról

A csütörtöki kormányinfón az is kiderült: eddig igyekeznek kitalálni, hogyan jöhetnek haza a külföldön élők karácsonyozni.

Hirdetés

Korai lenne még döntéseket hozni a karácsonyról, a külföldön élők megkönnyített hazautazásáról az ünnepekre és a sípályák kinyitásáról

– mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Szóba kerültek a romló járványügyi adatok is, ezt a széles körű teszteléssel magyarázta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, ezzel lényegében beismerve, hogy korábban keveset teszteltek. 

A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: az elmúlt héten mérséklődött, konstansan 3000 és 5000 között volt az új esetszám, a csütörtöki kiugró adat pedig a hivatásrendek tömeges tesztelésének tudható be. Utóbbiak eredményeit a kormány a jövő héten értékeli ki, addig csak a jelenlegi intézkedéseket tartja fenn.

Gulyás megerősítette, hogy a kormány összesen 12 millió vakcinát kötött le több gyártónál, és ígéretet tett arra, hogy a hétvégén nyilvánosságra hozzák a közszolgáltatásokban – egészségügy, oktatás, rendészet – dolgozók koronavírus-számait.

A miniszter azt is megígérte, hogy változtatnak a táppénz szabályain, mert jelenleg az oktatásban dolgozóknak nehéz érvényesíteniük a 100 százalékos táppénzt, és a gyermeket nevelőknél is probléma a táppénz, mert sokaknak már minden szabadsága elfogyott a gyerek betegsége miatt.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón elismerte, hogy nincs jól szabályozva a kérdés, mert jelenleg két körben kell adminisztrálni a fertőzött vagy karanténba került pedagógusok esetében a táppénzt. A 60 százalékot ugyanis automatikusan megkapja mindenki de ezt csak később, utólag pótolhatják ki 100 százalékra, ha elismeri a hatóság, hogy a munkahelyen történt a fertőzés. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, törvénymódosítást kezdeményez a kormány, hogy minden pedagógus megkaphassa a teljes összegű táppénzt.

Gulyás tett egy lépést hátrafelé az iparűzési adó kétéves felfüggesztéséről szóló ügyben: Parragh László iparkamarai elnök javaslatát radikálisnak nevezte, és azt is mondta: gondolkodnak rajta, miként segíthetnék meg a cégeket.

A miniszter kitért a választási törvényre, ismét elmondta a fideszes mantrát, hogy a szigorítás a kamupártok ellen irányul. Hozzátette: nem tudnak olyan változtatásról, ami a választási eljárásról szólna, a választási körzethatárokat sem tervezik újrahúzni, csak, ha az ellenzék is támogatná.

Gulyásék ma is felültek arra vonatra, amin azt szajkózza az utastájékoztató, hogy Magyarország kvázi nem kap pénzt az Európai Uniótól, mert 4 milliárd euró jön onnan, de 6 milliárd hasznot visznek ki a cégek. Természetesen Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra is tudják, hogy sok ezer milliárd forintnyi beruházást, bért, és felbecsülhetetlen értékű kapcsolati tőkét valamint technológiai tudást is jelent a nyugati cégek jelenléte Magyarországon. Erre persze a miniszter és a szóvivő ma sem tért ki.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely Kormányinfó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés