Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. november 26. 16:09

Csodára nyitott embereket várnak – online előadásra készül a bábszínház

Képriport
A szegedi bábszínház igyekszik igazodni a járványos időkhöz. Három kamerával rögzítik a Lakjatok mi szívünkben című előadást, amit a neten lehet megnézni.

Hirdetés
Hirdetés

Nagyon régen nem szerepelt a Kövér Béla Bábszínház műsorán betlehemes játék, éppen ezért döntöttek úgy az évad összeállításakor, hogy ezen változtatnak – kezdte a bemutatóról szóló csütörtöki sajtótájékoztatót Kiss Ágnes igazgató.

A Lakjatok mi szívünkben című darab bemutatója rendhagyó lesz, mert már a próbafolyamat közben be kellett zárni a színházat, így a hagyományos bemutatóról és az előadásokról a társulatnak és a színháznak le kellett mondania.

Az új darab próbái ennek ellenére nem álltak le, vasárnap zárt körben bemutatják. Szerdán pedig három kamerával rögzítik a teljes előadást, amelyet ezt követően az adventi vasárnapokon bemutatnak. Az előadás online lesz, amelyre éppen úgy kell jegyet váltani, mint a hagyományos színházira, és az ára is ezzel egyezik, 1200 forint lesz.

Mint Kiss Ágnes fogalmazott: azért sem akarják sokszor bemutatni a darabot, mert a járvány multával színpadra kívánják vinni. Ehhez pedig akkor is nézőre lesz szükség – tehetjük hozzá a kézenfekvő következtetést.

Főszereplők (Nyitóképünkre vagy ide kattintva nézze meg Szabó Luca képeit!)

A darab a mostani formájában sokkal inkább a bábfilmekhez fog hasonlítani, a Futrinka utcához vagy a Süsühöz, mint a színház visszaadhatatlan „itt és most” hangulatához. Ám az igazgató szerint a közeli képek jobban fognak érvényesülni a filmes feldolgozáson, ami bizonyos mértékig kárpótolhatja a nézőket.

A darab írója és rendezője Boráros Milada, aki a sajtótájékoztatón elmondta: eredetileg nyolc színésznek írt darabot, ami egy olyan kicsi színpadra, amilyen a szegedi, elég nehéz feladat. A szent család történetét helyezte mai környezetbe. A darab mai életből vett szereplői nem nyitottak a csodára. Számunkra a karácsony egészen mást jelent, mint amit a bibliai történet közvetíteni szeretne, ám a cselekmény előrehaladása során egyre közelebb kerülnek az addig számukra alig megközelíthető dolgok megértéséhez.

A szerepmegformálások sajátosságairól a csütörtöki sajtótájékoztatón Mag Eszter és Rácz Mihály színművészek beszéltek. Egyebek mellett a többszólamú éneklés fontosságáról, a két- és háromdimenziós bábfigurák közötti különbségekről.

Kiss Ágnes igazgató zárszóként elmondta, hogy művészeinek a járványhelyzetben a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy nélkülözniük kell a közönséget. A Lakjatok mi szívünkben darabcím mintha arra is utalna, hogy ezt a hiányt szeretné a színház a maga eszközeivel oldani.

B. P.  

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kövér Béla Bábszínház betlehemes játék Kiss Ágnes Lakjatok mi szívünkben

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés