• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Biopiacot tervez, és Tisza-parti vetítéseket ígér Szeged éléskamrájának új igazgatója
Szegeden 2020. november 26. 11:03

Biopiacot tervez, és Tisza-parti vetítéseket ígér Szeged éléskamrájának új igazgatója

Új igazgatója lett novemberben a Szegedi Városkép és Piac Kft.-nek. Rácz Attila korábban helyettesként segítette Németh István munkáját. Most többek között azt ígéri, biopiacot alakít ki, zöldebbé, környezetbarátabbá teszi a város éléskamráját, a nyári sikeres szabadtéri filmvetítéseket pedig a Partfürdőre viszi.

Hirdetés
Hirdetés

– 2014 novemberében, amikor Németh Istvánnal átvettük a piacot az előző – a Fidesz–Jobbik mutyikoalíció által kinevezett – vezetőtől, hatalmas veszteséget örököltünk. A szegedi volt az ország legkorszerűbb és egyetlen veszteséges piaca. Azzal kezdtük a munkát, hogy a sok indokolatlan szerződést felmondtuk, megszüntettük a pazarlást. Már az első teljes évben 88 milliós eredményt sikerült hozni, mert onnantól kezdve senki sem lapátolhatta ki a szegediek pénzét a piacról.

A társaság azóta is nyereséges, sőt évről évre szépen fejlődik. Igaz, az idei év kicsit kakukktojás lesz, mert járványhelyzet és a kormányintézkedések miatt őket is érte veszteség: a kötelezően elrendelt ingyenes parkolás csak itt, a Mars téri piacon közel 14 millió forintot vesz ki az idén a városi cég zsebéből. Ezenkívül április 1-jétől június végéig 80 százalékos bérleti díj-kedvezményt biztosítottunk azon üzlethelyiség-bérlőink számára, akik a piaci csarnokokban üzleteiket bezárták. Emiatt a bevételkiesés több, mint 10 millió forint volt.

(fotók: Iványi Aurél)

Tiktokkal is hívják a fiatalokat az egyre inkább környezetbarát piacra

Nem érte nagy meglepetés új pozíciójában a régi-új vezetőt, legfeljebb csak széket cserélt maga alatt az elmúlt hetekben. Ahogyan ő mondja, korábban is mindent együtt csináltak elődjével, csak most a felelőssége lett nagyobb. Továbbra is számít a bevált csapat munkájára. Azt szeretné tovább vinni, amit közösen elkezdtek, de néhány újítást is ígért a vezetői pályázatában.

– Nem tervezek óriási változtatásokat, de sok kis aprósággal szeretnék továbblépni. Ilyen elképezés, hogy egy biopiacot alakítsunk ki, és legalább ilyen fontosnak tartom, hogy erősítsük a környezettudatos szemlélet és magatartást a vásárolókban és az eladókban egyaránt. Azt szeretném, ha közös erővel kiszorítanánk a piacról a műanyagzacskókat és mindenféle csomagolóanyagot, ami káros a környezetre.

Rácz Attila fontos feladatának tekinti, hogy a fiatalokat is be tudja csábítani a piacra. Szeged éléskamrájának látogatói egyre fiatalabbak ugyan, de a középiskolások és az egyetemisták csak kisebb számban járnak még a Mars térre.

– Meg szeretném szólítani ezt a korosztályt is, a Facebook mellett például Tiktok videókkal igyekszünk majd eljutni hozzájuk. Fontos, hogy ezt a korosztályt is rávegyük arra, friss, hazai és egészséges élelmiszert vásároljon, amit itt a piacon folyamatosan meg is kap.

Magyar városoknak lett minta a tíz éve átadott szegedi piac

Mitől jó és modern egy piac? A Marson évek óta törekednek arra, hogy egyszerű bevásárlóhelyből agórává, azaz az itt élők fontos találkozóhelyévé, a város egyik közéleti központjává tegyék a piacot.

– Az elmúlt években teraszokat, beszélgető öblöket alakítottunk ki és kényelmes utcabútorokat helyeztünk el, hogy a vásárláson túl is jól érezzék magukat a szegediek egy kávé és egy kiadós beszélgetés mellett. A helyi közösségek erősítését rendezvényekkel is igyekeztünk elérni. Most ez egy kis kényszerszünetre lett ítélve. Bár a járvány miatt nincsenek korlátozások a piacon, de most mégis arra kérjük a vásárlóinkat, hogy a leggyorsabban intézzék el a bevásárlást, és minél kevesebb emberrel kerüljenek közeli kapcsolatba. Ha véget ér a vészhelyzet, akkor minden visszatérhet a régi kerékvágásba.

A korábbi évek gyakorlatának köszönhető ugyanis, hogy ma Magyarország egyik legkorszerűbb, legjobban működő piacaként tartják számon szegedit. Az éppen tíz éve teljesen megfiatalodott szegedi piacot más városokból is felkeresik, többek között a pécsi és a bajai piackorszerűsítéshez is Szeged adta a mintát.

A járvány miatt padlóra került a rendezvényszervezés: karácsonyi vásár 2.0

Az önkormányzati társaság másik fontos „lába” a piacüzemeltetés mellett a rendezvényszervezés. Ez az üzletág szenvedte el a járvány miatt a legnagyobb veszteséget az idén.

– Számtalan nagyrendezvényt szervezünk minden évben, de az idén csak a februári télbúcsúztatót tudtuk megtartani, minden egyéb tilalom alá esett. A divízió tervezett 300 milliós idei árbevételének 80 százalékát elveszítettük. Területbérbeadásból sem folyt be bevétel, hiszen nem voltak rendezvények a városban, némi pénzt csak a közterületi reklámok hoztak.

Pedig sokáig bíztak benne, hogy javul a helyzet, enyhül a szigor és nem kell nélkülözniük a szegedieknek kedvenc rendezvényeiket. Végül nemcsak a két borfesztivál és az augusztus 20-ára tervezett nagyszabású programok maradtak el, de a hagyományos karácsonyi vásárról is le kellett mondani, mert kormányhatározat tiltotta meg idén azok megszervezését.

– Minden nagyrendezvényünkre az utolsó pillanatig készültünk, de végül mindet le kellett mondani.
Hogy mentsék a menthetőt a karácsonyi vásár szegedi és városkörnyéki résztvevőit idén meghívták a Mars téri piacra, ahol péntektől egészen december végéig adnak helyet kézműveseknek a nagycsarnok asztalain.

–  Huszonöt kézművest kerestünk meg, tízen nem tudták vállalni a reggeli és délelőtti árusítást, de a többiek örömmel jönnek, hiszen az idén eddig egyetlen kirakodóvásáron sem tudtak bevételhez jutni. Lesz bőrdíszműves, szűcs, ásványékszeres és natúr kozmetikumokat gyártó kismester is.

Rácz Attila bízik benne, hogy jövőre, a járvány elvonultával újból megszervezhetik a már megszokott, sikeres nagyrendezvényeiket: a borfesztiválok és szegedi napi programok mellett a Szeged főutcája a Tisza elnevezésű rendezvénysorozatot, amely az idén a járványveszély szünetében debütált a rakparton és máris nagy népszerűségre tett szert a szegediek körében.

– Nagy siker volt a Fűtőmű utcai szabadtéri Mozipiknik is, aminek egy pillanatra most úgy tűnt, vége lesz, mert a vetítővászon előtti területet fákkal ültették be. Szerencsére azonban már találtunk megoldást. Az IH Rendezvényközponttal közösen vállaltuk, hogy jövő nyáron az újszegedi Partfürdőre visszük ezt a népszerű programot. Ők adják a technikát, az infrastruktúrát, mi pedig a szervezésben veszünk részt.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Rácz Attila Szegedi Városkép és Piac Kft.