Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Adél története bármelyikünkkel megtörténhet – talán meg is történik: álnéven írt regényt egy szegedi ügyvéd
Művház 2020. november 26. 08:12 Forrás: Szegedi Tükör

Adél története bármelyikünkkel megtörténhet – talán meg is történik: álnéven írt regényt egy szegedi ügyvéd

Nyilas Nikoletta Szegeden él, és hivatását tekintve ügyvéd. Fülöp Valentina is Szegeden él, és Szívhasadás címmel most jelent meg az első regénye. Nyilas Nikoletta és Fülöp Valentina ugyanaz a személy. A szegedi ügyvéd most felfedte magát a Szegedi Tükörnek.

Hirdetés

– Milyen a viszonya az ügyfeleivel?

– Minden ügyfelemmel az ügy során végig és azt követően is megmarad a kölcsönös tisztelet. Részemről ehhez párosul a felelősségvállalás, hiszen a professzióm ezt várja el. Ugyanakkor nagyon sok üggyel szükségszerűen együtt jár a bensőségesség, hiszen – különösen családjogi ügyekben – másokkal meg nem osztott érzéseket, történéseket ismerek meg. Ez a különös kombináció szinte mindig kölcsönös bizalmat eredményez, ami talán minden emberi kapcsolat egyik legfontosabb alappillére.

(fotók: Szabó Luca)

– Első regénye Adélról szól, aki óvodás korú lányáért küzd, miután gyermeke édesapja, Péter egy kapcsolattartás után elzárja tőle Emíliát. Adél Fülöp Valentina ügyvédet bízza meg a képviseletével. Adéllal már a regénye elején baráti, bizalmas kapcsolatba kerül az ügyvédje, aki idővel mindent tud és tudni is akar a fiatal nőről, a környezetéről, kapcsolatairól és érzéseiről. A kíváncsiság, az együttérzés vagy valami egészen más dolog hajtotta, volt a gyújtópontja annak, hogy tollat ragadott, és megírta Adél és kislánya történetét?

– Az igaz, hogy a regényt egy ügyem inspirálta, azonban a történet a valóságbeli alapról elrugaszkodva fikciós térben mozog. Talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy egyesíteni akartam a valóság szigorát és az irodalom varázsát. A történések, a karakterek a képzeletem teremtette részei a regénynek, amit valójában nagyon sok saját érzésen, tudáson és élményen alapulva szőttem kerek egésszé.

A Szívhasadás nemcsak egy könyv számomra, de hitvallás az életről, a szakmáról. Arról a világról akartam írni, amelyet jól ismerek, és azokról a vívódásokról, emberi kapcsolatokról és érzésekről, melyek mindannyiunkat foglalkoztatnak.

– Regényében beleshetünk az igazságszolgáltatás kulisszái mögé, de betekinthetünk a családja életébe is, amely üdítő színfolt, jól oldja a végig pulzáló történetmesélést. Miért tartotta fontosnak, hogy megismertesse olvasóit a családja tagjaival, mindennapjaival?

– Alapvetően szerettem volna láttatni, hogy az ügyvéd is ember, és miközben számos elvárásnak kell megfelelnie ahhoz, hogy professzionálisan ellássa a munkáját, bizony otthoni teendője is akad, és a mindenkit sodró családi történések elől ő sem menekülhet.

Fülöp Vali családjának tagjai és a velük megtörténő események olyan vidám életszeletkék, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek, és talán meg is történnek. A családi történetek, a számtalan vicces pillanat, a családját jellemző öniróniával kezelt élethelyzetek – az ebből fakadó közös nevetések – segítenek Valinak a mindennapi elvárások sodrában is embernek maradni.

– Fülöp Valentina néven publikálta az első regényét. Az írói álnévvel leggyakrabban talán a bestsellerszerzők élnek. Fülöp Valentina reméli, hogy bestseller lesz a Szívhasadás? Miért és mi alapján választott szerzői álnevet?

– A szerzői álnév oka az, hogy az ügyvédi praxisomat szeretném markánsan különválasztani a szerzői munkámtól. És hogy miért Fülöp Valentina? Az írói álnevem a számomra legmeghatározóbb két férfihez köthető: a Fülöp vezetéknév imádott anyai nagyapám vezetékneve, míg a Valentina férjem vezetéknevének római női megfelelője. Mint tudjuk, a név kötelez, és én igyekszem ebben a szellemben minőséget teremteni.

Bevallom, imádom a választott nevemet, amelyhez szorosan kapcsolódik a regény egyik főszereplője, Fülöp Vali ügyvéd. Az persze örömmel töltene el, ha a bestsellerségnek akár csak a közelébe kerülhetne a Szívhasadás, ám ez a döntés az olvasók kezében van.

A könyv írásakor számomra elsődlegesen mind szóhasználatában, mind a történetmesélés terén a minőségi regény létrehozása volt a cél, miközben szeretnék kikapcsolódást és örömteli könyvélményt adni az olvasóknak azzal a nem titkolt vággyal, hogy egy picit talán családjogi területen is tanulságokat fogalmazok meg. Okkal választottam a könyvhöz szlogenként, hogy „Nemcsak szórakoztató, bár olykor nagyon is az!”

– Nem szeretnék spojlerezni, és ne áruljuk el az olvasóknak, mi a regény végkifejlete, ezért csak annyit kérdeznék: ha Adél története nem úgy végződik, ahogy, akkor is megírja a sztorit?

– A regényírás talán legszerethetőbb része, hogy a szereplők sorsa a kezemben van. Nemcsak nevet választok nekik, de a külsejüket és a tulajdonságaikat is tőlem kapják. Imádtam együtt nevetni és sírni is a szereplőkkel, átéltem velük a saját szemszögükből megélt érzéseiket is. Felelősség a szereplőket megteremteni, hiszen én döntök arról is, hogy – a szakmai és emberi tapasztalataimra alapozva – milyen sorsot ajándékozok nekik. Tekintettel arra, hogy a regény szakmai szállal is átszőtt, a végkifejlet során ehhez is igazodni akartam.

– Kapott már visszajelzéseket az olvasóktól? Lesz folytatás?

– Csodálatos utazás volt számomra megírni a regényt, hiszen az írás olyan szellemi teljesítmény, amely alatt lelkem hátsó kertjének ajtaját nyitogattam. Komoly lélekmunka volt, ami már önmagában örömet okozott. Akkor azonban még csak nem is sejtettem az olvasói visszajelzések semmivel össze nem hasonlítható varázsát.

Igen, kaptam fantasztikusan inspiráló, a szerzői létem jogosultságát visszaigazoló jelzéseket a Facebook-oldalamon ismeretlen olvasótól is: „Tegnap megérkezett, mára elolvastam, szuper volt!” Ismerősök is írnak, ők sokszor privát üzenetben, személyesebb és hosszabb terjedelemben: „Nagyon szuper délutánt köszönhetek a Szívhasadásnak. Kíváncsi voltam, hogy mennyire tudok belehelyezkedni a történetbe úgy, hogy ismerjük egymást. Pontosan olyan jó érzés volt találkozni Fülöp Valival a könyv lapjain, mint veled az életben. Élveztem Adél történetét, és jutalom volt Vali családjába bepillantani. Sokszor megnevettettél. Remélem, lesz folytatás, Fülöp Valiban biztosan sok történet van még!”, vagy éppen rövidebb, tömörebb formában: „Imádom, jöhet a következő.”

A folytatásról annyit már tudok mondani, hogy benyújtottam a kiadóhoz a második regényem kéziratát, amely a Fülöp Vali-sorozat újabb részeként értelmezhető, bár egy teljesen új történetet mesél el. A második regényem, melyet átszőnek a klasszikus irodalmi idézetek és utalások, valamint elszórva művészettörténeti kincsekre lelhetünk benne, sodró lendületű, huszonegyedik századi ballada egy férfi szerelméről, az apaságról, a váratlan ajándékként felbukkanó barátság erejéről és az újrakezdés minden helyzetben ott rejtőző lehetőségéről.

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom könyv kortárs irodalom Szegedi Tükör ügyvéd Fülöp Valentina Nyilas Nikoletta
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés