Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A szegedi Lovas András a kórház falain belülről mutatja be, hogyan küzdenek a koronavírus ellen az intenzív osztályok orvosai
Szegeden 2020. november 25. 21:23 Forrás: Átlátszó

A szegedi Lovas András a kórház falain belülről mutatja be, hogyan küzdenek a koronavírus ellen az intenzív osztályok orvosai

Az orvosi munka bemutatásának és az ismeretterjesztés szándékával a nyilvánosságot kereső és találó szegedi illetőségű aneszteziológus és intenzív terápiás adjunktus, jelenleg is COVID-19 betegellátásban dolgozó orvos, Lovas András cikksorozatba kezdett az Átlátszón.

Hirdetés
Hirdetés

A szegedi orvos a koronavírus-járvány elleni harc első vonalában teljesített és teljesít szolgálatot.

Bevallott célja nem más most induló cikksorozatával, mint az, hogy „valós és hiteles képet kaphassanak az olvasók arról, hogy valójában mi folyik egy kórház falain belül, hiszen Olaszországgal vagy Nagy-Britanniával szemben hazánkban ezek a videófelvételek és riportok hiányoznak a nyitott tájékoztatáshoz” – írja az Átlátszón Lovas András.

Ő volt az, aki a járvány első heteiben hosszú interjút adott a szeged.hu-nak. Akkor arról kérdeztünk: mi is valójában a koronavírus, milyen terápiát alkalmaznak a fertőzésben szenvedőkkel az intenzív osztályokon. Mindezek mellett beszélt arról is: valójában mire szolgál a lélegeztetőgép, kiknél és miért alkalmazzák. Megjegyezte ennek kapcsán, nem csodaszer a lélegeztetőgép.

Ugyancsak Lovas András volt az, aki a sok ezer darab hazánkba érkezett lélegeztetőgép kapcsán egy, a közösségi médiában egészen hihetetlen visszhangot kiváltó posztjában arról írt, hogy azok nagy része alkalmatlan arra, hogy az intenzív osztályokon használhassák azokat.

Az Átlátszón a napokban indult cikksorozatának első darabjában arról írt, hogy a magyar egészségügy évtizedek óta tartó folyamat részeként kikerült a világ fősodrából. A legkorszerűbb ellátási színvonalat csak évtizedes késéssel képes követni a rendszerszerű hibák miatt.

Leírja, hogy a lélegeztetőgépek (a megfelelő színvonalú és minőségű) megléte sem garancia semmire a hazai kórházakban, mert a legszűkebb keresztmetszet a szakképzett személyzet létszáma. Vagyis: hiába vannak gépek, ha nincs, aki megfelelően képes üzemeltetni azokat.

Orvostörténeti áttekintésében Lovas András szól egyebek mellett az első éteres altatás mellett lefolytatott műtétről, amelynek helyszíne az Egyesült Államok volt. Ennek kapcsán megjegyzi, hogy ezt az orvosi eljárást úgy alkalmazták néhány hónappal később Budapesten, hogy a hírközlés sebessége egy lapon sem volt említhető a maival.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia világjárvány átlátszó.hu egészségügy lélegeztetőgép Lovas András

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés