Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 25. 14:21

Újabb, Magyarországon is alkalmazott koronavírus-kezelés hatékonysága kérdőjeleződött meg

Már a második ígéretes módszerről derül ki, hogy nem működik olyan jól, mint elsőre gondoltuk. Sajnos az új vírussal szembeni kísérleti kezelések esetén ezek a kudarcok benne vannak a pakliban.

Hirdetés

A remdesivir használata már Magyarországon is megkezdődött, többek között Szegeden is, a hatásával kapcsolatos vizsgálatok azonban komoly szakmai kritikát váltottak ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) később többször is jelezte, hogy nem javasolja a szer alkalmazását koronavírussal fertőzött betegeken.

A remdesivir mellett ígéretesnek tűnt az a másik kezelési módszer, amelynek során a fertőzésen átesett betegek vérplazmáját alkalmazták koronavírusos pácienseken. Ennek hazai bevezetését a kormány is pénzzel támogatta és eddig úgy tűnt, sikeres eljárásról van szó.

Az első hírek ugyanis még arról szóltak, hogy vérplazma segítségével számos beteget sikerült meggyógyítani, egy friss kutatás azonban mindezt megcáfolja.

A The New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban megjelentetett cikk egy argentin klinikai kísérlet adatai alapján jutott arra, hogy a vérplazmakezelésben részesülő betegek felépülési és túlélési esélyei nem sokkal jobbak azokéinál, akik placebót kaptak. Korábban hasonló eredményre jutott egy indiai kutatás is, amiben azt állapították meg, hogy legfeljebb néhány tünet enyhítésére lehet alkalmas a vérplazma-terápia.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus koronavírus elleni gyógyszer Remdesivir vérplazma vérplazmakezelés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés