Túl a városon 2020. november 25. 13:22

Államosítják a hulladékgazdálkodást

Jobban mondva, még jobban államosítják, hiszen a rendszer központosítása 2011 óta folyamatosan zajlik.

Hirdetés
Hirdetés

A Semjén Zsolt által benyújtott javaslat értelmében állami közfeladattá válik a hulladékgazdálkodás minden lényeges eleme, azok is, amelyek mostanáig legalább részben versenypiacként működtek. Ennek keretében az állami feladatok körébe sorolják az úgynevezett „hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységeket”:

  • a lakossági vegyes és szelektív hulladékgyűjtést
  • a lomtalanításkor kirakott hulladék átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő átadását
  • a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással érintett hulladékgazdálkodási létesítmény fenntartása és üzemeltetése is állami feladat lesz.

Ami talán még a teljes központosításnál is lényegesebb, az a javaslatnak azon része, amely értelmében a hulladék gyűjtését, elszállítását, előkezelését, az azzal való kereskedést az állam koncessziós szerződések keretében kiszervezheti.

Gyakorlatilag az a terv látszik megvalósulni, amiről az átlátszó még a nyáron beszámolt: A hulladékgazdálkodás (például a dohánykereskedelemhez hasonlóan) teljes mértékben állami monopóliummá válik, amit a kormány tetszőleges cégeknek kiszervezhet.

Az átlátszó cikke alapján ennek a folyamatnak a részeként az önkormányzatok nem csak hatásköröket veszíthetnek el, de a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó vagyonukat – az eszközeiket és létesítményeiket is elveheti a kormány.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hulladékgazdálkodás Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szelektív huladékgyűjtés szemétszállítás