Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 25. 11:56

Három szomorú hírt mondott Varga Mihály a jövő évről, lehet hogy nem kapunk uniós pénzt

A pénzügyminiszter a világgazdaságnak adott interjút a jövő évre vonatkozó várakozásairól. Igyekezett mindenkit biztosítani arról, hogy a járványügyi védekezésnek és a gazdaság újraindításának jövőbeli költségeire megvan a fedezet, de nem minden mondata volt megnyugtató.

Hirdetés

A vétó miatt lehet, hogy egyáltalán nem érkezik jövőre uniós pénz.

A Next Generation és az MFF forrásairól szóló vita elhúzódhat akár addig is, hogy jövőre még semmilyen forrásra nem lehet számítani az Európai Unió országaiban – mondta. Ezzel nem csak azt ismerte el, hogy a kormány vétója miatt Magyarország jövőre rosszul járhat, de azt is, hogy az összes tagállamot nehéz helyzetbe hozta Orbán Viktor politikai konfliktusa az uniós vezetéssel.

Nagy gazdasági visszaeséssel kell számolni erre az évre Magyarországon.

Előzetesen 5 százalékos visszaesésre számított a pénzügyminiszter, ezt most 6,4 százalékra pontosította. 9 százalékos lesz várhatóan a költségvetési hiány, az államadósság pedig a GDP 65 százalékáról akár 80 százalékosra is nőhet.

A korlátozások 2021 nyaráig velünk maradhatnak.

Szerinte akkor lehet majd elkezdeni a lakosság tömeges beoltását és onnantól kezdve térhet vissza a gazdaság a rendes kerékvágásba. Azonban az is elképzelhető, hogy a vakcinakísérletek vagy az átoltás lassabban valósul csak meg, ilyen esetben még tovább húzódhat majd a kilábalás.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: államadósság EU Európai Unió GDP hiány költségvetés koronavírus Varga Mihály
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés