Túl a városon 2020. november 25. 09:31

A halálozási adatok szerint kezd eldurvulni a járvány, de Csongrád-Csanádban eddig kevés áldozata volt

A több éves átlag fölé emelkedő többlethalálozás utalhat a járvány súlyosságára. Egészen eddig Magyarországon nem ugrott meg drámaian az elhunytak száma, azonban az október végi adatokban már jelentős elmozdulás tapasztalható.

Hirdetés
Hirdetés

A hvg360 a KSH adataira hivatkozva azt írja, hogy a halálozások száma nagy mértékben megnövekedett október második felére, ami arra utal, hogy kezd tényleg elszabadulni a koronavírus Magyarországon.

Október 19. és 25. között 402 fővel többen haltak meg, mint amit az elmúlt öt év átlaga mutat.

Ez azért is aggasztó, mert ebben az időszakban a koronavírus napi áldozatainak száma még harminc-negyven fő körül mözgott. Mostanra ez már 100 körül jár, de a halotti anyakönyvi kivonatok alapján gyűjtött adatokat csak három-négy hét csúszással ismerhetjük meg. Mindenesetre számítanunk kell arra, hogy a novemberre vonatkozó statisztikában drámai növekedés lesz többlhethalálozások terén.

A szakértők azért is tartják aggasztónak ezeket az értékeket, mert a lezárások miatt a "normál" halálozás még csökkenhetett is, kevesebb például ilyenkor a közúti baleset. Vagyis a koronavírus okozta emlkedés még nagyobb lehet, mint amit a nyers adatok mutatnak.

Az operatív törzs éppen kedden közölt első alkalommal halálozási statisztikát megyei bontásban, erről a portfolio.hu készített térképet.

Keddig 4008 magyar állampolgár hunyt el koronavírusban, közülük 100-an Csongrád-Csanád megyében.

A portfolio térképén látszik, hogy a mi megyénkben az egyik legalacsonyabb a halálozás – 100 ezer főre nálunk 25 covidos áldozat esik, ennél csak Békés (23) és Somogy (21) megyékben alacsonyabb az érték.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás járvány koronavírus KSH statisztika