Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 25. 08:36

Szél Bernadett: Tovább titkolózik az EMMI a kórházkiürítésről

Bírósági ítélet kötelezi az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy hozza nyilvánosságra, mi indokolta a kórházak tavaszi kiürítését. Szél Bernadett ennek ellenére sem kapott választ arra, miért kellett húsvétkor tömegesen betegeket hazaküldeni.

Hirdetés

A független képviselő facebook bejegyzésben számolt be róla, hogy az illetékes minisztérium továbbra sem tud érdemi választ adni arra, milyen indokokkal ürítették ki a járány első hulláma során a magyar kórházi ágyak több mint felét. Szél Bernadett a döntést megalapozó dokumentumokat szeretett volna kapni, erre azonban nem került sor. Mint írja:

Ez azt is jelentheti, hogy nem volt ilyen anyag és hasraütésszerűen döntöttek a 60 százalékról, de azt is, hogy - bírósági ítélet ide vagy oda - nem adják ki ezeket.

Az EMMI továbbra is azzal védekezik, hogy csak az ágyak 2 százalékát kellett felszabadítani, a többi ugyanis eleve üres volt, a minisztérium saját dokumentumaira hivatkozva azonban Szél ezt cáfolja:

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI) a miniszteri utasítás napján, április 7-én már az ágyak 64 százaléka üres volt. Azt is tudjuk, hogy április 12-én felmentették a kórház igazgatóját, mert „nem az elvárt ütemben” szabadította fel az ágyakat. Végül április 15-re további 54 ágyat ürítettek ki, vagyis ekkor már az OORI ágyainak 77 százalékán nem ápoltak beteget.

A célszám teljesítése érdekében arra kényszerültek, hogy műtétből lábadozó, kórházi ellátásra vagy állandó kórházi felügyeletre szoruló embereket küldjenek haza az ellátásukra felkészületlen rokonaikhoz. Mindezt húsvétkor.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI járványkezelés Kásler Miklós kórházi ágyak felszabadítása koronavírus Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Szél Bernadett
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés