Túl a városon 2020. november 25. 07:39

Váratlanul sok a fertőzött a pedagógusok között

Elsősorban a szakszervezetek folyamatos, erre irányuló követelései miatt kezdődhetett meg a pedagógusok széles körű tesztelése koronavírusra. Az eddigi eredmények alapján úgy látszik, nem volt hiábavaló az érdekképviseletek kitartása.

Hirdetés
Hirdetés

A Népszava értesülései szerint a szűrés első két napjának eredményei alapján több iskola működőképességét veszélyezteti a fertőzéske száma. Hétfőn 178 óvodai csoportban, 136 óvodában és 71 általános iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, kedd reggelre már 205 óvodai csoport, 154 óvoda és 82 iskola volt érintett.

A hét első napján 388 iskolai osztályban és 43 általános iskolában volt digitális tanrend, kedden már 420 osztály és 52 általános iskola kezdett ebben a munkarendben.

A lap úgy tudja, a debreceni Árpád Vezér Általános Iskola ötven tanárából például tízen pozitívak, ennyi pedagógust pedig már nem tudnak helyettesíteni, így rendkívüli szünetet kellett elrendelni. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint hasonló a helyzet egy Békés megyei iskolában ahol nyolcvan tanárból tízenegyen fertőzöttek.

Az azonosított fertőzöttek között nagyon sok a tünetmentes, ami azt bizonyítja, érdemes volt követelni a pedagógusok tesztelését.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke elmondta, az is súlyos problémát okoz, hogy nincs kidolgozva semmilyen iránymutatás arról, mi történik a fertőzött tanárok kontaktjaival. Így most a pedagógusokat hazaküldik, ha pozitív tesztet produkálnak, de az osztályaikat nem. A korábbi gyakorlat szerint ilyenkor a diákokat is karanténba kellene küldeni, ez azonban jelentősen több iskolabezárással járna.

A szakszervezet továbbá azt kéri a kormánytól, hogy a tesztelés ne csak a pedagógusokra, hanem az adminisztratív és a technikai személyeztre is vonatkozzon!

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iskola iskolabezárás koronavírus-teszt oktatás óvoda Pedagógusok Szakszervezete teszt