Szegeden 2020. november 25. 06:42

Felhős, ködös szürkeség

Mindennek a hidegpárna az oka.

Hirdetés
Hirdetés

Milyen szép időt jósoltunk tegnap, ugye?

Hát... Felejtsük el inkább...

De legalább van mire fogni – a hidegpárnára!

A hidegpárna a Kárpát-medencében a téli félévben fellépő tipikus időjárási jelenség, amikor a medence alján több napon keresztül rétegfelhőzet, hideg, párás, ködös idő alakul ki. Hidegpárna kialakulásakor rendszerint tartósan anticiklon uralja a térséget, a talaj közelében hőmérsékleti inverzió alakul ki – nagyobb magasságban a levegő hőmérséklete magasabb, mint a földfelszín közelében. A tipikus forgatókönyv szerint kezdetben csak a felszín közelében sűrű köd fokozatosan megvastagszik, majd megemelkedik, és rétegfelhőzetté alakul át. A felhőzet teteje rendszerint 400 és 1000 méter között stabilizálódhat. A felhőzet alatti egyhangú, hideg, párás, szürke idővel szemben a felhőzet fölé nyúló hegycsúcsokon derült, napos, a lentinél melegebb időt tapasztalhatunk. A felhőzet vastagságától és hőmérsékletétől függően kisebb mennyiségű csapadék: szitálás, ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat.

Szóval ez van, ilyesmi várható ma is, leszámítva a csapadékot. Illetve abban reménykedhetünk, hogy ez a stabilizálódó felhőzet még föntebb száll, sőt egy kicsit arrébb is megy: délután láthatjuk a napot, hogy mennyit, azt nem merném megtippelni.

A levegő négy fokig „melegszik” fel, a szél keletről fújdogál – ez nem az a hideg keleti szél, amiről a Hobo Blues Band énekel a Moszkva tér bluesban.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felhő időjárás köd meteorológia napsütés Országos Meteorológiai Szolgálat ősz szél