Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 25. 07:08

Együtt ellenzik az iparűzési adó felfüggesztését a főváros és a budapesti iparkamara

Közös nyilatkozatot adtak ki, amiben ötleteik is vannak, hogyan segítenék a mikro- és kisvállalkozásokat.

Hirdetés

Parragh László országos iparkamarai elnök vágyát, miszerint két évre függesszék fel az iparűzési adó fizetését, és tiltsák meg az önkormányzatoknak, hogy más adókkal pótolják a kieső bevételeket, már a budapesti iparkamara sem támogatja – a testület erről a fővárossal közös nyilatkozatot adott ki.

„Bármilyen IPA-elengedés csak akkor lehetséges, ha az az önkormányzatok számára egyidejűleg, és teljes mértékben kompenzációra kerül azok működési kiadásainak finanszírozására”

– olvasható a közös közleményben, ami kiemeli, az iparűzési adó parraghi módon történő elvétele súlyos problémát eredményezne a gazdaság számára nélkülözhetetlen közszolgáltatások terén. 

Ezeket javasolják helyette:

  • Az iparűzési adó felfüggesztése helyett bevezetnék az újraindítási adót, ami 0,5 százalékos lenne, és az 5 milliárd forint fölötti adózás előtti eredménnyel bíró nagyvállalatok fizetnék az iparűzési adójukon felül.
     
  • Azonnali programot dolgoznak ki a főváros mikro- és kisvállalkozásai számára 2,5 milliárd forint értékben.
     
  • Budapesti kupon programot indítanának, ezzel előre lehetne szolgáltatásokat vásárolni, így segítve a nehéz helyzetben lévő vállalkozásokat.
     
  • Válságkezelő kötvény kibocsátásának tervét is előkészítik, így juttatva extra finanszírozáshoz a fővárosi mikro- és kisvállalkozásokat. A kötvényt 0 százalékos kamattal a Magyar Nemzeti Bank vásárolná fel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iparűzési adó Karácsony Gergely Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés