Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Mérnöki bravúr segítségével mérnék a kipufogógázt – szegediek is a fejlesztők között
Szegeden 2020. november 24. 20:23

Mérnöki bravúr segítségével mérnék a kipufogógázt – szegediek is a fejlesztők között

Valós időben mérhetik a jövőben a kipufogógáz összetételét és mennyiségét. A fejlesztés részesei a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

Hirdetés

Új, fotoakusztikai elven működő gépjármű kipufogógáz emisszió mérési technológiát fejlesztett uniós támogatással a pécsi Energotest Kft. a dunaharaszti Contireg Mérnökiroda Kft. és a Szegedi Tudományegyetem kutatóival együttműködve.

Az Energotest Kft. közleményében azt írja,

a 713 millió forintos állami támogatással megvalósult kutatás-fejlesztési projekt célja egy gépjárművekbe beszerelhető tesztberendezés volt, amely közel valós időben és menet közben képes a kipufogógáz-összetételt mérni, elemezni.

A három év alat megvalósított fejlesztés utat nyit a gépjárművekbe szerelhető további intelligens adatgyűjtő technológiák irányába.

Steigervald Attila, az 1990-ben alapított cég ügyvezető igazgatója azt mondta: az új technológiával a jövőben a motorfejlesztéseket és az új generációs üzemanyag-fejlesztéseket támogathatják a mérnökök, egyben a segítségével továbbfejleszthetik a járművek környezetvédelmi mérését is.

A teljes egészében hazai tulajdonban lévő középvállalkozás fő tevékenysége gépjárművek műszaki vizsgáztatásához szükséges vizsgasori eszközök, fékpadok, illetve egyedi szerszámok gyártása. A cég fejlesztette a többi közt az Energoline komplett mérésadatgyűjtő és kiértékelő programot, amellyel a Közlekedési Hatóság szinte valamennyi és a Magyar Autóklub minden állomása dolgozik, számos további javító- és vizsgabázis mellett.

A csaknem száz főt foglalkoztató cég idei évre tervezett árbevétele 1,5 milliárd forint körül alakul, tervezett adózás előtti eredménye – a járványhelyzet miatt – az idén 30 millió forint körül lehet majd – közölte az ügyvezető, hozzátéve: dolgoznak a munkatársak létszámának emelésén, folyamatosan toboroznak újabb munkaerőt. Az Energotest Kft. a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2019-ben 1,9 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 88 millió forint adózás utáni eredményt ért el, míg 2018-ban 1,4 milliárd forintos bevétel mellett 77 millió forint adózott nyereséget termelt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: autó mérnök Szegedi Tudományegyetem kipufogógáz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés