Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Választási törvény: Volner János segítségével nehezíti tovább az ellenzék dolgát a kormány
Szegeden 2020. november 24. 15:13

Választási törvény: Volner János segítségével nehezíti tovább az ellenzék dolgát a kormány

A független Volner János javaslata alapján még több helyen kellene egyéni jelöltet indítaniuk az ellenzéki pártoknak, ahhoz, hogy pártlistát is állíthassanak.

Hirdetés

Az egykori jobbikos Volner javaslata úgy szól, hogy legalább 14 megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni kerületben kell önálló jelöltet állítani egy pártnak ahhoz, hogy pártlistája is legyen.

A 71 egyéni jelölt további szigorítást jelent, mert már az eredetileg 27-ről 50-re emelt egyéni jelöltszám is megnehezítette az ellenzéki koordinációt.

Volner javaslata egyelőre a Parlament igazságügyi bizottságán ment át, de nem kétséges, hogy az országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége is elfogadja majd. A szigorítás eredményeként az kisebb pártok kénytelenek lesznek jelölteket állítani az egyéni körzetekben, máskülönben nem tudnak majd országos listát állítani. 

A módosítás azt is magával hozza, hogy az ellenzéki pártok esélytelenek lesznek külön listán indulva, így muszáj lesz egy listát állítaniuk, ami nagyon megnehezíti a dolgukat. Eddig ugyanis két listát is állíthattak volna az ellenzéki pártok 53–53 egyéni jelölttel a 106 egyéni választókerületben.

Az információt Petrovszki László, a DK képviselője osztotta meg a Telex-szel.

A kormány és a Fidesz azzal indokolja a szigorítás támogatását, hogy így kívánják ellehetetleníteni a kamupártokat, de arra több politológus is utalt már, hogy a kamupártok lebuktatására és megállítására számos más eszköze is lenne a kormánynak.

(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: választási kampány választási törvény Volner János
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés