Túl a városon 2020. november 24. 12:19

Magyarország kimaradhat a helyreállítási alapból, Orbán Viktor is utalt már erre

Wolfgang Münchau, a Financial Times korábbi szerkesztője felvázolta az uniós költségvetés magyar és lengyel vétójának lehetséges következményeit.

Hirdetés
Hirdetés

Az eurozónára szakosodott gazdasági elemző szerint Angela Merkel segítségével Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki könnyen megúszhatják a költségvetés elfogadása során kialakult konfliktust.

A német kancellár ugyanis egy olyan kompromisszumban gondolkodik, amelynek az értelmében a jogállamisági mechanizmust valóban bevezetik, de nem fogják alkalmazni Magyarország és Lengyelország ellen. Mindezt arra alapozza, hogy szerinte Merkel eddig is a miniszterelnök szövetségese volt, ő akadályozza például azt is, hogy a Fidesz szűrét kitegyék az Európai Néppártból. Márpedig, ha Magyarország és Lengyelország felmentést kap a jogállamisági feltételrendszer alól, akkor a mechanizmus bevezetésének semmi értelme sem lesz. Münchau ezt a végkifejletet nagyon is valószínűnek tartja, mint írja:

„Orbán a németek teremtménye, Helmut Kohl barátja, aki közeli kapcsolatban áll a német nagyvállalatokkal.”

Az elemző azonban lát egy jobb megoldást is a renitens országok megfegyelmezésére. Úgy véli, a jogállamisági mechanizmust le kell választani a költségvetésről és önálló jogszabályként kell bevezetni. A helyreállítási alapot pedig csak az eurozóna tagállamainak körében kell megnyitni – hiszen annak eredeti célja is ezeknek az országoknak a stabilizálása volt.

Ezt egy úgynevezett „megerősített együttműködés” formájában lehetne megvalósítani. Az intézmény arra ad lehetőséget, hogy legalább kilenc tagállam önként szorosabb együttműködést és nagyobb integrációt kezdeményezzen anélkül, hogy ez minden uniós országra kötelező lenne – tehát ha a magyaroknak nem tetszenek a helyreállítás feltételei, kimaradhatnak, sőt kívül is lehet őket tartani. Nem ez lenne az első alkalom, hogy a nyugati országok ehhez az eszközhöz nyúlnak, ilyen formában jött létre az Európai Ügyészség is, mivel néhányan, köztük a magyar kormány, nem támogatták a felállítását (végül az akkori 28-ból 22 ország beszállt).

Egy ilyen együttműködésbe kívülről nem lehet beleszólni, tehát Orbán Viktor nem tudná vétóval blokkolni a helyreállítási alap létrejöttét – de a magyarok nem is részesülnének a segélycsomagból.

Ez tehát egy olyan megoldást jelent, aminek a segítségével az Európai Unió egyszerre érvényesítheti a jogállamisági feltételrendszert a tagállamok felett és büntetheti meg a demokratikus elveket semmibe vevő két kelet-európai tagállamot.

Nagyon is elképzelhető, hogy ennek a tervnek a megvalósulását a magyar miniszterelnök elképzelhetőnek tartja – erről is szólhatott a pénteki Kossuth Rádiós interjújában bejelentett nagy hitelfelvétel.

Orbán ugyanis a beszélgetés során többször is elmondta, hogy Magyarország a helyreállítási alapból érkező forrásokat saját hitelfelvétellel tervezi pótolni, amit az ország stabil gazdasági helyzetet lehetővé is tesz.

A kormányfő azonban arról nem beszélt, hogy így egy olcsó hitelt egy drágábbal pótolunk, ráadásul a közös segélycsomagból önként szállunk ki, pusztán a Fidesz politikai érdekei miatt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Ügyészség Európai Unió jogállamiság költségvetés Mateusz Morawiecki Orbán Viktor vétó