Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. november 24. 10:49

Fekete-Győr András: Elképesztő mélységbe jutott Orbán Viktor!

A Momentum elnöke Szegeden tett látogatásán beszélt pártja helyi képviselőinek teljesítményéről, a koronavírus-járványról, a védekezés helyzetéről, és már 2022-re is egy kicsit előretekintett. Valódi összefogás nélkül nincs esély a kormányváltásra, de ha ez megvan, akkor nagyon sok elégedetlen Fidesz-szavazó voksára is számíthat az ellenzék.

Hirdetés

– Legutóbb az önkormányzati választási kampányban találkozott Botka László polgármesterrel, most újra egyeztettek. Mi mindenről volt szó a találkozón?

– Bő egy év telt el az önkormányzati választások óta, a Momentumnak most először vannak, lettek önkormányzati vezetői: Szegeden Nagy Sándor személyében városfejlesztési alpolgármestert, Mihálik Edvin személyében zöld tanácsnokot adott a párt. Az elmúlt egy évről volt szó, a Momentum teljesítményéről. Elismerően nyilatkozott, ennek nagyon örültem. De a srácok itt Szegeden erre rá is szolgálnak. A budapesti után a szegedi volt a második közösség, amelyet megalapítottunk. Nekem fontosak azok a visszajelzések, amelyeket kapok a társaim munkájáról, hiszen úgy tudunk mi is segíteni, ha tudjuk, hol kell támogatást nyújtanunk. Emellett a koronavírus-járványról beszélgettünk, nem is nagyon lehet másról beszélni mostanában.

– Hogyan látja az intézkedéseket? Mi az, ami rendben van, illetve mi az, ahol azonnal be kellene avatkozni?

– Ha ma egy átlagembert Magyarországon megkérdezünk, hogyan érzi magát, mennyire elégedett a járványkezeléssel kapcsolatosan, akkor nem nagyon tudnának az emberek pozitív dolgokat mondani. Pánikolást, káoszt lát a kormánynál, kiszámíthatatlanságot érez. Válsághelyzetben még inkább azt várjuk a kormánytól, hogy világos irányokat szabjon, és hogy transzparens legyen: tudjuk, mennyi az annyi, és ennek köszönhetően megnyugodhassunk. Németországban vagy Ausztriában sokkal több valós, érdemi információval látják el az embereket, mint Magyarországon. Nálunk nagyon sok volt a titkolózás, mostanában kezdték el megosztani a megyei bontású adatokat. Az első hullámban volt olyan, hogy a polgármesterek egyszerűen nem tudták, az általuk vezetett településen hány fertőzött van. Ez a fajta kiszámíthatatlanság borzasztóan rossz. Ez az egyik része.

(fotók: Szabó Luca)

A másik része az egészségügyi kérdés. A hálapénz kivezetése, az orvosi fizetések rendezésére tett kísérlet egy jó irány. De csak az irány jó: kihagyják a háziorvosokat, az ápolókat, nélkülük sincs gyógyítás. Ezzel egyből sikerült egy olyan feszültséget okozni, amire már nem volt szükség, majd ezt tetézték az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal, a vezényelhetőséggel. A legfontosabb embereket sodorják reménytelen, kilátástalan helyzetbe ezzel. Egyre jobban lehet érezni, hogy egyre több a frusztrált orvos és frusztrált ápoló. Ha mi kormányon lennénk, nem engednénk meg magunknak, hogy bizonytalanságban tartsuk az egészségügyi dolgozókat egy ilyen helyzetben. És ez lesz most december végéig. Egy orvosnak, egy ápolónak a gyógyítással kellene foglalkoznia. De nem várható el ez tőlük, amikor az egzisztenciájukkal szórakoznak.

– És akkor itt az orbáni vétó...

– Kapnánk több mint 1500 milliárd forintot, nagyon-nagyon sok pénzt, valaki kiszámolta, minden magyar kapna 250 ezer forintot. De Orbán Viktor, ki fog...

– Tolni?

– Oké, tolni. Szóval a saját választóival, a magyar állampolgárokkal tol ki, az Európai Unióval, mindenkivel, csak azért, hogy tovább lophasson, és hogy senki ne koppinthasson a körmére, amikor újra és újra lop, ezért mindent felrúg. Ez egy elképesztő mélység, ahova a koronavírus-járvány idején eljutott Orbán Viktor. Eddig is azt gondoltam róla, régen kiírta magát a diplomácia, a komolyan vehető politikusok világából, de most oda jutott, hogy valójában soha többet nem számíthat a tagállamok szolidaritására.

– A párt EP-képviselői, Donáth Anna, Cseh Katalin tudja valahogy tompítani ezt a krízist?

– Európa nem hülye. Az EP-képviselők pontosan tudják azt, Orbán Viktor és a magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal. Napi szinten, évek óta kapcsolatban vannak egy korrupt, a demokratikus jogokat sértő kormánnyal. Annának, Katkának miattuk nem kell magyarázkodni. De ha már itt tartunk, az összes hazai ellenzéki párt elnöke, illetve társelnöke aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyet az Európai Parlament, az Európai bizottság és az Európai Tanács elnökéhez is eljuttattunk, hogy mi hogyan látjuk Orbán Viktor viselkedését ebben a kérdésben. Biztosítottuk őket, hogy mi egy olyan Európa, egy olyan Európai Unió mellett állunk ki, amely szolidáris, amely együttműködő, hogy közösen vállaljuk a terheket, közösek legyenek a kötelezettségeink és közösen gyakoroljuk a jogokat. Úgyhogy biztos vagyok benne, hogy tudják, Orbán Viktor kormánya régóta Európa-ellenes, sőt, magyarellenes kormány.

– Ez volt az első közös kiállás, tett a megkötött ellenzéki megállapodás óta?

– Igen, így van. Ez egy olyan kiállás volt, ami nem arról szólt, milyen lesz az együttműködés, hogyan dolgozunk együtt a választáson, túl vagyunk már jó néhány ilyen találkozón. Ott a legfontosabbat már megbeszéltük: 2021. október 23-áig meglesz mind a106 egyéni körzetben a közös jelölt, és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt személye is meglesz. Addig ki kell tudni állnunk ország-világ nyilvánossága elé.

– Mennyiben más ez az összefogás, mint a korábbiak? Voltak már mindenféle kísérletek az együttműködésre, de eddig sosem úgy sikerült, ahogy a pártok tervezték, és ahogy az átlag választó remélte.

– Nagyon sokáig eléggé szkeptikus voltam az ellenzékkel az elmúlt években. A Momentumnak nagy utat kellett megtennie ahhoz, hogy most nyáron leüljön hat ellenzéki párt vezetője tárgyalni egymással...

– A nagy utat hogyan kell valójában érteni?

– Meg kellett ismerni a másikat. Azokat, akiket korábban a tévében láttunk, vagy mondjuk tüntetett ellenük, ehhez idő kellett. És kellett egy közös önkormányzati kampány is. Amiben azt a tapasztalatot szereztem, hogy nagyon sok aktív, tisztességes szocialista tag van szerte az országban. A DK-ról ugyanezt tudom elmondani. Most, az időközi választáson Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is szuperül ment, annak ellenére is, hogy Koncz Zsófia végül megnyerte a hatos választókerületet. Itt is kiderült, leomlottak azok a gátak, amik eddig megvoltak mondjuk egy jobbikos meg egy DK-s között. Szóval szükség volt az ismerkedésre. A másik pedig, hogy van a Momentumnak félmillió szavazója. És ők azt várják tőlem, hogy azért, hogy ez az ország felszabaduljon Orbán Viktor hatalma alól, hogy elkezdjünk virágozni, lélegezni, hogy a gyerekek olyan iskolába járhassanak, ahol van elég angoltanár, meg informatikatanár, ahhoz legyetek szívesek, és fogjatok össze, működjetek együtt. Ez a két fontos szempont folyt össze most. Elég magabiztosan mondom most azt, 2022-re ebből össze lehet rakni egy jó ellenzéki együttműködést. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek konfliktusok: máshonnan jövünk, más politikai, kulturális értékeket vallunk, de azt látom, mi, momentumosok már elég nagy párt, mozgalom vagyunk ahhoz, hogy tudjuk érvényesíteni az értékrendünket, és könnyű szívvel menjünk bele egy ilyen összefogásba.

– Rendszeresen megkapja a Momentum, hogy városi, nagyvárosi párt. Közben pedig a választásokon rendre vidéken nyer a Fidesz, a falvakban, kisvárosokban. Nagyon sok településen évek óta nem láttak, csak fideszes politikust, és őket sem túl gyakran.

– Ezt hívom narancssárga falnak, ezeket kezdtük megbontani az önkormányzati választásokon. A Momentum városokból rajzik ki, kollégiumokból, egyetemekről, gimnáziumokból indult el. De tavaly a megyei listákon a legtöbb szavazatot kapott ellenzéki párt lett. Ez még nem válasz a kérdésre, persze: a politizálás terepe nekünk ma már igazából a szentesi piac reggel hat és kilenc között, vagy a Móricz Zsigmond téri aluljáró, vagy a kopogtatás a lakótelepeken, vagy a falvakban. Most az időközi választáson Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nagyon megjártuk a hatos választókerületet, ott voltunk végig. Ez nagyon sokat számít. Nagyon sok aktivista kell ehhez, meg energia...

– Ilyenkor mi mindenre kíváncsiak az emberek? Mit mondanak? Hogyan indul el egy beszélgetés?

– Nagyon szeretem ezeket a beszélgetéseket, nagyon szeretek kistelepülésekre eljutni, és ott így aktivistáskodni. Sokkal több az idő a falvakban az ilyen beszélgetésekre. Nagyvárosban ridegek az emberek, alig néznek rád, meg sem állnak. Egy faluban megállnak. Nagyon sok fideszes szavazóval beszélgettem falvakban, akik nyitottak voltak. Volt egy erős negyedórás élményük a Momentumból. Mindenki ismer mindenkit egy kis faluban, éppen ezért lehet érdekes egy beszélgetés valakivel, aki nem helyi.

– Ilyenkor milyen sztorik jönnek elő? Az idősebbek nyílnak meg könnyebben, vagy a középgeneráció az érdeklődőbb?

– Egy középkorú fideszes szavazó például azt mondta most, az időközi választáson, hogy szimpi neki a Momentum, de az egész ellenzéket egy kaotikus, gyenge masszának látja, és amíg ez nem változik, amíg nem lesz egy világos, egységes alternatíva, addig ne is számítsunk rá.

– Visszatérve Szegedre: mit látni most Magyarországon a városból?

– Egy egészen hétköznapi példát mondok: amikor legutóbb voltam a városban, akkor az egy fantasztikus élmény volt, hogy felszálltunk a villamosra, és ott volt egy jegyautomata, és tudtam bankkártyaérintéssel jegyet venni. Ez egészen fantasztikus. Budapesten keresni kell az automatákat. Ez apróság, de ez jelzi egy város modernségét, európaiságát. Ez egy élhető, belátható méretű város.

– Utolsó utáni vargabetű: az mennyire normális, hogy az egyetemistákat is be kell már vonni a koronavírus-járvány elleni védekezésbe, a tesztelésekbe? És már nemcsak az orvostanhallgatók segítségét kérik, hanem minden kar, minden hallgatójáét.

– Legyünk őszinték, lehetett erre számítani: egy ideje ugyanazt a mozit nézzük. Ha egy orvoskar évfolyamát megkérdezzük, akkor annak nyolcvan százaléka azt tervezi, hogy külföldre megy dolgozni. Hogy végül mennyien mennek tényleg ki, az egy más kérdés. De az én húgomat például elvesztette a magyar egészségügy, ő Londonban dolgozik. Nem hibáztatom ezért. Ha ilyen a helyzet, hogy ilyen helyzetbe kormányozta Orbán Viktor az egészségügyet az elmúlt tíz évben, meg még őelőtte is jó pár kormány, akkor nincs más, szükség van a tartalékosokra. Mindenkit be kell sorozni – ha élhetek ilyen csúnya katonai kifejezéssel. Ez a szomorú valóság ma Magyarországon.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fekete-Győr András Momentum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés