Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Gábor György vallástörténész: Kiss-Rigó László a megtestesült Monty Python-paródia
Szegeden 2020. november 24. 07:34

Gábor György vallástörténész: Kiss-Rigó László a megtestesült Monty Python-paródia

Az állami cég, a Szegedi Fonalfeldolgozót átadása kapcsán készített interjút Gábor György vallástörténésszel a Hírklikk. Gábor György nagyon kemény állításokat fogalmaz meg a szegedi püspökről.

Hirdetés

Nem csupán az átadott SZEFO 1,1 milliárdos értéke, a Szent Gellért Fórumban található stadion és környékének 15 milliárdos költsége, a lakiteleki Hungarikum Liget 30 milliárdja vagy a zánkai és fonyódligeti üdülőközpont 17 milliárdos értéke miatt tartja parodisztikusnak Kiss-Rigó László megyéspüspököt Gábor György. A vallástörténész szerint a Dóm alagsorában található luxusétterem, az Adriáról hozott friss hal is azt mutatja meg, hogy a püspököt a kelleténél jobban foglalkoztatják a földi javak.

„Az a helyzet, hogy Kiss-Rigó László egy igazi paródia. A paródia vagy az irónia – mint tudjuk – mindig egy valóságos jelenségnek vagy személynek önmaga visszájára fordított ellenképe, amelyben felnagyítódnak a valódi tulajdonságok stb., és ettől lesz roppant mód szórakoztató és gyilkos mód őszinte. Hogy az olvasó el tudja képzelni, nem is a magyar hagyományok szilveszteri kabaréinak kedvesen suta, csetlő-botló figurája ő, hanem egyenest a Monty Python-filmek már-már létezhetetlenül röhejes, karikatúraszerű mellékszereplője – lehetne. Egy olyan figuráról van szó, akiről az utóbbi időben folyamatosan abban az összefüggésben értesülünk, hogy éppen futballstadionra kap 14 milliárdot, valami élmény-wellness központot, vagy mi a bánatot létesít 30 milliárdból Lakitelken a szerény hangzású Hungarikum Liget néven, s máris egy tipikus Monty Python-kép, amint egy kupolával ékesített élményfürdőben áztatja főpásztori testét a püspök, mondjuk egy Szent Grál-szerű kehellyel a kezében. Ott, ahol persze borkatedrális is van, hogy valamelyest köze legyen az egyházi terminológiához”

– olvasható az interjúban.

Gábor György szerint Kiss-Rigó püspöknek követnie kellene a krisztusi tanítást, és a megfelelő keresztényi életvitel példázataként kellene a hívők előtt megjelennie.

A vallástörténész úgy fogalmaz:

„Kiss-Rigó püspök tökéletesen szembemegy a krisztusi tanítással, amint példázza a visszafogottnak aligha mondható pályafutásával, jelesül azt, hogy Jézussal ellentétben, az ő országa márpedig és csak azért is kifejezetten e világból való. Ezt a világot a templomi prédikációi során, kivált választások közeledtével, az üdvtörténettől hosszan és meredeken szöktetve magát az evilági történések mezejére, rendre meg is nevezi: az ő országa a NER – legalábbis számára és a további hit-bizniszben utazó oligarcha főpapok és a világi hatalom által kegyelt hittrösztös lelkésztársak számára – tejjel-mézzel folyó Kánaánjával azonos. Ez tehát az ő világa, ezt a világi hatalmat szolgálja mérhetetlen alázattal, és ezért kapja földi hatalmak e világi jutalmának gyümölcseként mindazt, amit még a fenti leltárba is nehézkes volt belefoglalni”.

Gábor György úgy véli, Kiss-Rigó László egy normális országban, ahol az egyház önálló, már nem lehetne megyéspüspök.

„Nálunk a politika kemény kézzel, durva pórázon tartja az egyházakat, amelyek következésképpen úgy táncolnak, ahogy azt elvárják tőlük, s ha kell, márpedig rendre kell, a szószéket is agitpropos célokra hasznosítják.” 

A vallástörténész azt is hozzáteszi: szerinte a magyarországi egyházak nem autonóm közösségek, mert anyagilag kiszolgáltatottak a hatalomnak, dróton rángatják őket, „s a szigorú és büntető hatalom előtt megfelelni igyekvő intézmény. Így juthatnak aztán elmondhatatlanul jelentős és totálisan áttekinthetetlen közpénzekhez”.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kiss-Rigó László Lakitelki Népfőiskola Orbán Viktor stadion Szegedi Fonalfeldolgozó Szent Gellért Fórum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés