Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 24. 00:25

George Clooney válaszolt a sorosozásra: Orbán propagandagépezete hazudik

A színész közleményben reagált a magyar kormány reakciójára, miszerint ő is Soros György embere, és csak ezért beszélt negatívan Orbán Viktorról.

Hirdetés

Néhány napja járta be a komplett magyar médiát egy november közepén a YouTube-ra felkerült videó, amiben a kétszeres Oscar-díjas, világhírű amerikai filmsztár, George Clooney a GQ magazinnak legújabb filmje kapcsán a világban uralkodó dühről és gyűlöletről beszélt, majd hirtelen a brazil Bolsonaro elnököt, valamint a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort említette példaként.

A videót persze nem csak a kormánytól még független híroldalak kapták fel, hanem nagyjából egy nap alatt megérkezett az első reakció rá a kormánymédiából is: az Origo megírta, hogy nincs itt semmi látnivaló, George Clooney természetesen Soros György embere, más nem is lehetne, hiszen még egy közös fotója is van a milliárdos üzletember fiával. Ezt követően nem sokkal már ott tartott a propagandagépezet, hogy az M1-en is arról beszéltek, hogy a liberális George Clooney nyilvánvalóan Soros György érdekeit kiszolgálva kritizálja Orbánt, ehhez pedig Farkas Örsöt, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjét is megszólaltatták.

Mindez persze semennyire sem volt váratlan, előre megmondtuk mi is, hogy ez lesz.

Az viszont már egy fokkal váratlanabb, hogy a sorosozásra viszonylag gyorsan reagált a világsztár, köszönhetően a Telex egyik olvasójának, aki a lap szerint megkereste Clooney ügynökét, ismertette vele a helyzetet, majd az ügynök elküldte neki a színész reakcióját, aminek hitelességéről a Telex állításuk szerint megbizonyosodott.

A reakció lényege rendkívül tömör és egyszerű: Orbánék hazudnak.

A Telex a komplett közlemény magyar fordítását is lehozta, amiben Clooney egész pontosan az alábbiakat írja:

„Soros Györggyel egyszer, egy ENSZ-értekezleten találkoztam, ahol az Egyesült Államok elnöke is ott volt, és a menekültválságról volt szó. Egyszer találkoztam a fiával, Alexszel is, egy davosi rendezvényen. Ebben ki is merül a kommunikációm Soros Györggyel. Orbán propagandagépezete tehát hazudik, pont.”

Ezt követően Clooney méltatja Sorost, aki és családja szerinte „oktatást és jogsegélyt finanszírozott a szegényeknek és a menedékkérőknek, elsöprő jótéteményt hoztak a világnak.”

Ráadásul, jelezve, hogy többet tud a magyar helyzetről, mint amit a fideszesek feltételeznek róla (a mindig szórakoztató Deutsch Tamás szerint például Clooney azt sem tudja, hol van Magyarország), azt is írja, hogy

„Orbán úr ugyanezt érzékelhette 1989-ben, amikor Soros úr fizette az angliai tanulmányait. Aztán a kormánya egymillió dollárt fogadott el Soros úrtól a régi szép időkben, amikor Orbán Viktor a kommunizmus ellen küzdött.”

Mindez ugyan nyilvánvalóan pontatlan megfogalmazás, ami viszont ennél fontosabb, hogy korábbi megjegyzését a színész a közleményében úgy kommentálja, hogy

„Ami korábbi megjegyzéseimet illeti, szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen, amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat. Mintha 1956 soha nem történt volna meg, amikor a világot elárasztották a szovjet uralom elől menekülő magyar menekültek.”

A levélből nyilvánvalóan kiderül, hogy Clooney tudja, hol van Magyarország, még ha a történelmi tényeket nem is pontosan ismeri, hiszen azt írja a végén, hogy

„Nagyon kedvelem a magyar embereket. Az 1980-as évek elején voltam ott először, amikor még a Szovjetunió része volt. A 2000-es évek elején tértem vissza, és a Dunaparton sétálgattam. Akkoriban Magyarország a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott. Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt.”

Ugyan Magyarország soha nem volt a Szovjetunió, csak a szocialista blokk része, a színész mondandójának lényege nyilvánvalóan érthető a tévedések ellenére is.

De ugorjunk még vissza a közlemény elejére, merthogy Clooney azzal kezdi, hogy

„Nem számítok arra, hogy a válaszomat a magyar híroldalak nagy része lehozná, mert azokat az orbáni rezsim vagy közeli szövetségeseik tulajdonolják és működtetik. De azért lesz visszhangja.”

Hát, lesz, lett.

És ha már az előző cikkünkben is megtippeltük, mi lesz az, most is van ötletünk: olyasmit tudunk elképzelni, hogy a kormányzati kommunikációs gépezet agytrösztje valami olyat fog kidobni a reakció reakciójaként, hogy a levelet talán nem is Clooney írta, a színész azt sem tudja, mi van Magyarországon, valószínűleg inkább valamelyik Soros által finanszírozott civil szervezet, esetleg magyar ellenzéki párt, netán konkrétan Gyurcsány Ferenc, sőt, talán maga a 90 éves Soros György írta/mondta tollba a közleményt.

Miközben pedig ezt írjuk, az Origónál már ki is találtak valamit: a néhány perce megjelent cikkben a közlemény lényegi részére ügyet sem vetve azt írják, Clooney, aki a Soros-család közeli barátja, magyarázkodik és azt sem tudja, hol van Magyarország. De hát ez csak a Deutsch Tamás-féle megközelítés újrázása, ennél többet vártunk, srácok!

Azért izgatottan várjuk a folytatást, biztosan lesz még!

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: George Clooney fideszmédia film filmsztár Hollywood kormányzati kommunikáció közlemény mozi NER nyílt levél Orbán Viktor Orbán-kormány propaganda propagandamédia Soros György sztár Telex
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés