Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Hétfőn döntött a szenátus: Szegedi Tudományegyetem marad a Szegedi Tudományegyetem neve
Szegeden 2020. november 23. 19:44

Hétfőn döntött a szenátus: Szegedi Tudományegyetem marad a Szegedi Tudományegyetem neve

Látszólag nem tűnik hírnek, holott nagyon is az: változatlan marad a Szegedi Tudományegyetem neve. Hétfőn délután a szenátus egyhangúlag úgy döntött, hogy az előzetes tervekkel szemben nem veszik fel a Szent-Györgyi Albert nevet.

Hirdetés

A SZTE szenátusa elő, október 26-i ülésén foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy húsz évvel a legutóbbi névváltoztatás után, a közeljövőben új nevet vegyen fel a szegedi egyetem, amit a korábban itt tanító, 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díjat kapó Szent-Györgyi Albertről neveztek volna el.

A napirendi pontot az előzetes várakozásokra a legteljesebb mértékben rácáfolva a szenátus ezen az ülésen még napirendre sem engedte venni, noha az egyetem két messze legnagyobb kara, az orvos- és a természettudományi kar támogatta a névváltoztatást. Az sem volt titok, hogy az egyetem rektora, az orvosi kar professzora, Rovó László a névváltoztatást sürgetők táborába tartozott.

Meg nem erősített hírek szerint ez utóbbi annyira igaz, hogy formálisan ugyan Lázár György, az orvosi kar jelenlegi dékánja nyújtotta be a névváltoztatást tartalmazó előterjesztést, ám annak ötletgazdája a jelenlegi rektor volt.

A terv állítólag régóta formálódott, de sikerült sokáig titokban tartani. Az eredeti elképzelés az lett volna, hogy az kolozsvári egyetem Szegedre költözésének (1921) százéves évfordulóján vette volna fel a világhírű professzor nevét a szegedi egyetem.

Az október végi szenátusi fiaskó után visszavonulót fújtak a névváltoztatást akarók, és nagyvonalú kompromisszumos javaslat született az egyetem dékáni kollégiumának november 9-ei ülésén. Bár ez a grémium nem döntéshozó testület, sejteni és tudni lehetett, hogy az ott körvonalazódó megoldás nagy valószínűséggel többséget kap a kérdéssel újra foglalkozó szenátusi ülésen.

Az áthidaló megoldás azt jelentette, hogy Szegedi Tudományegyetem neve állandó jelzőt kap: „Szent-Györgyi Albert Egyeteme”. Az Általános Orvostudományi Kar pedig felveszi Szent-Györgyi Albert nevét.

Bár közvetlen hatást aligha gyakorolt, mégis több mint jelzésértékű volt, hogy az egyetem hallgatóságát időközben megszavaztatták arról, egyetértenek-e, hogy Szegedi Tudományegyetemről Szent-Györgyi Albert Tudományegyetemre változzon a felsőoktatási intézmény neve. Az előzetesen a hallgatók 25 százalékos részvételére számítottak, ám a koronavírus-járvány teremtette helyzet ellenére közel a diákok 45 százaléka élt szavazati jogával, akik megközelítőleg 75 százalékban úgy foglaltak állást, hogy maradjon meg az egyetem régi elnevezése.

A szenátus hétfőn megtartott ülésen szinte egyhangú szavazáson erősítették meg a dékáni kollégium kompromisszumos javaslatát. A Szent-Györgyi név használata arculati eleme lett az SZTE elnevezésének, valóban állandó jelzője, amely a diplomákra és a levélpapírokra kerül fel. A Szegedi Tudományegyetem elnevezést azonban nem érinti.

Az egyetemi oktatók nagy része elutasította a névváltoztatást, ők győzelemként élik meg, hogy az elnevezést illetően maradt minden a régiben.

Ezt nézze meg!

Ezek a legfontosabb érvek és ellenérvek a Szegedi Tudományegyetem névváltoztatásához
Elutasítják az SZTE átnevezésének tervét a felsőoktatási dolgozók
Indul a hallgatói szavazás az egyetemi névváltoztatásról: itt vannak a helyszínek és időpontok!
Mesterterv: névváltás helyett állandó jelzőt kapna a szegedi egyetem neve, bármit is jelentsen ez a gyakorlatban
Üzenet a járdán: szavazz nemmel! Így voksolt a bölcsész és az orvoskar az egyetemi névváltoztatásról
Óriási többséggel utasították el a hallgatók Rovó Lászlóék egyetemi névváltoztatási javaslatát

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: névváltoztatás Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Lázár György Rovó László szavazás szenátus SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés