Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Elmaradó megrendelések miatt romba dönthetné a vállalkozásokat is, ha nem kellene iparűzési adót fizetniük
Túl a városon 2020. november 23. 20:12 Forrás: G7

Elmaradó megrendelések miatt romba dönthetné a vállalkozásokat is, ha nem kellene iparűzési adót fizetniük

Ha kiesne a helyi iparűzési adóbevételek (hipa) jó része, vagy egésze, akkor egyszerűen nem tudna működni az önkormányzati rendszer – erre az egyáltalán nem meglepő, de a helyhatóságok szempontjából tragikus megállapításra jut a G7 gazdasági szakportál nemrégiben közölt elemzésében.

Hirdetés
Hirdetés

Mi történne akkor az önkormányzatokkal, ha kormány szabad utat engedne Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke felvetésének, miszerint a vállalkozásokat mentesítsék a hipa befizetésének kötelezettsége alól? Erre a kérdésre keresi a választ a G7 cikke.

A G7 már önmagában azt is furcsának – lényegének komolytalannak tartja – hogy Parragh ötletének első megfogalmazásakor arról beszélt, hogy egy évre, majd néhány nappal később már, két évre javasolta felfüggeszteni a hipát.

Az sem erősíti a kamara elnökének tervét, hogy eddig semmilyen számítás nem látott napvilágot, hogy valójában milyen pénzügyi és gazdasági hatásokkal járna az adó felfüggesztése. A szakportál ezzel kapcsolatban szó szerint úgy fogalmaz: „A hipa-tervek sokkal inkább Parragh László egyéni ötletei lehetnek, mint a kamara hivatalos álláspontja.”

Vagyis az elképzelés aligha bírja a szakmai érdemvédelmi szervezet széleskörű támogatását. Ez még akkor is így lehet, ha első megközelítésben ez a terv a vállalkozásoknak kedvezne, mert egy eddig fizetett adónem hatálya alól mentesítené őket.

Ki ne örülne, ha arról értesülne, kevesebb adót kell fizetnie? – tehetnénk fel a kérdést, de ez az ügy ennél sokkal bonyolultabb. Végiggondolva az első és sokadik hallásra is abszurd elképzelést, oda érkezhetünk el, hogy a helybeli vállalkozások legalább akkora kárvallottjai lennének a hipa időleges felfüggesztésének, mint az önkormányzatok.

Az állam nagyon sok módon segítheti a gazdasági élet szereplőit, ha valóban az a célja, hogy a koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen hatásokat mérsékelje. A számok ebben a vonatkozásban is több mint beszédesek. Tavaly a községek, a városok, a fővárosi kerületek és maga a főváros összesen 788 milliárd forint bevételre tett szert a hipából.

Ez tekintélyes összeg, de messze elmarad azoktól a bevételektől, amelyeket a hazánkban működő vállalkozásoktól ugyanebben az évben az állam szedett be. Ez az összeg – áll a G7 elemzésében és a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján – 1415 milliárd forint volt tavaly. Az idei, a járvány előtt elfogadott költségvetésben az államkasszába a különböző adófajtákból 1689 milliárd forint folyt volna be.

Ekkora összeget – 1689 milliárdot – biztosan nem fog beszedni az állam, mert a cégek gazdasági teljesítménye csökkent, de az látható, hogy amennyiben az állam valóban adókedvezményekkel szeretné segíteni a vállalkozásokat, ehhez bőven megvolna a saját mozgástere.

Költői a kérdés, de mégiscsak fel kell tenni, miért az önkormányzatok pénzéből szeretne gazdálkodni akkor, amikor ezt a feladatot kívánja ellátni az állam? Ráadásul a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint a cégeknek a mostani időkben leginkább arra volna szükségünk, hogy bértámogatási alapot hozzanak létre, amellyel segíteni tudnánk a bajba jutott cégeket abban, hogy munkavállalóikat bérét a megváltozott helyzetben is fizetni tudják.

Ez a megoldás nem is kerülne olyan sokba, mint a hipa elvétele. A BKIK egy modellszámítása szerint, ha a főváros és a kormány 25-25 milliárd forinttal létrehozna egy fővárosi bártámogatási alapot, az óriási segítség volna a nehéz helyzetbe került cégeknek.

Egy megjegyzés kívánkozik ide. A BKIK javaslata azért is megfontolandó, mert a célzottan azokhoz jutna el a segítség, akik azt valóban igénylik. A hipa befizetésének felfüggesztése esetén a dolgok jelenlegi állása szerint nem tennének különbséget a támogatás szoruló és a támogatásra nem szoruló cégek között, mert egyetemlegesen mindenkit mentesítenének az önkormányzatoknak fizetendő adó lerovása elől.

Miközben egészen világos, hogy a gazdasági élet kifejezetten sok szereplőjét vagy egyáltalán nem érinti a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatása, vagy éppenséggel még növekszik is termelése, árbevétele és nyeresége. Meglehetősen észszerűtlen lépés volna azoknak a cégeknek az adófizetését mérsékelni, amelyek erre egyáltalán nem szorulnak rá. Ezzel egyidejűleg elvenni a pénzt azoktól az önkormányzatoktól, amelyek pénzügyi éhkoppom vannak most is.

A G7 cikke ennek kapcsán utal arra, hogy a baj nem jár egyedül, mert a Parragh-féle javaslat akkor született meg, amikor az állam már elvette a helyhatóságoktól a gépjárműadót, ingyenessé tette a városokban a parkolást. Többször leírtunk, hogy ez Szeged esetében 500 millió forint mínuszt jelent a gépjárműadó miatt, a parkolásból származó bevételek havi szinten 80–100 millió forint között mozognak.

A jelenlegi számítások szerint az MKIK elnökének javaslata 500 milliárd forinttal rövidítené meg a hazai önkormányzatokat.

A szegedi számok – tényszámok és modellszámításokon alapulók – alapján tudható, hogy 2019-ben 11 milliárd 920 millió forint volt a hipából származó bevétel. A város kasszájából hozzávetőlegesen ennek több mint a felét, 6, 3 milliárd forintot venne ki a Parragh-féle javaslat.

Ezzel kapcsolatban Szécsényi Rózsa, Szeged gazdasági alpolgármestere elmondta, hogy az önkormányzat sok eddig általa ellátott feladatot nem tudna vagy nem az eddig tapasztalt színvonalon elvégezni. Ezek körébe tartozhat a közvilágítás, a közterületek takarítása, az óvodák működtetése. A megváltozott körülmények között pedig álmodni sem lehetne városi fejlesztésekről. Ezekre végképp nem jutna pénz.

Egy gonosz pénzügyi trükk lehetőségét is magában foglalhatja a hipa befizetésének felfüggesztése. Bár az eljárást a G7 nem minősíti, de felhívja rá a figyelmet, hogy a társasági adó (tao) alapját csökkenthetik a vállalkozások, amennyiben hipát fizetnek.

Ha nem fizetnek hipát, növekszik a tao befizetési kötelezettség. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy az állam ezen a címen 70 milliárd forintos többletbevételre is számíthatna. És közben az önkormányzatok pénzügyi kivéreztetésének feladatát is elvégezhetnék. Rosszindulatú értelmezésnek tűnik, de az ezzel kapcsolatos tervekből nehéz mást kiolvasni, mint ezt a szándékot. Vagyis ebben az esetben nem rossz az, aki rosszra gondol.

És itt térünk vissza, miért nem járnának jól a vállalkozások a hipa két évre történő felfüggesztésével.

A kis- és középvállalkozások (kkv) fizetik be évről-évre a hipa közel 60 százalékát, és egyben ez a szektor kapja a legtöbb megrendelést az önkormányzatoktól. Könnyen belátható, hogy a pénzügyileg teljes „kicsontozott” helyhatóságok a jövőben nem tudnának munkát, megrendelést adni a kkv-nek. Egyszerűen, mert nem lenne pénzük rá.

E miatt tömegesen dőlnének be a 250 főt és annál kevesebbet foglalkoztató hazai cégek, amelyek gazdasági, pénzügyi és munkanélküliségi következményei szinte beláthatatlanok volnának.

A magunk értelmezésében többszörösen a tűzzel játszik a kormányzat, amikor a helyi iparűzési adó elvételének lehetőségét feszegeti. Működésképtelenné tenné a hazai önkormányzatok többségét. Romlanak a településeken az életminőség, fejlettségükben megrekednének a községek és a városok.

Ilyen cél nem lebeghet senkinek a szeme előtt – reméljük.

Ezt nézze meg!

Botka László: Eddig 8,3 milliárd forint veszteséget okozott Szegednek a koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások

Orbán szerint jó ütemben és kellő pontossággal szigorítottak; további pénzeket vonhatnak el az önkormányzatoktól

Meredeket mondott Orbán Viktor az iparűzési adóról

Szinte biztos, hogy elveszik az önkormányzatoktól az iparűzési adót

A kampányban mindig Szeged érdekeit kívánták képviselni, most itt az idő! – Mihálik Edvin nyílt levele Nemesi Pálhoz és B. Nagy Lászlóhoz

Szécsényi Rózsa: Ez hadjárat az önkormányzatok és a választópolgárok ellen

Pofátlansággal vegyes felelőtlenség, amit a kormány művel az önkormányzatokkal Karácsony Gergely szerint

Parragh László kitalálta, hogyan lehet még gyorsabban ellehetetleníteni az önkormányzatokat

Hasba lövi a településeket az Orbán-kormány a járványhelyzetben ellenzéki politikusok szerint

Karácsony Gergely: Életveszélyes a kamara javaslata a magyar emberekre!

Cser-Palkovics András: Kormánypárti képviselők sem támogatják az iparűzési adó felfüggesztését

Szécsényi Rózsa: Elképesztő hozzánemértésről tanúskodik Parragh László javaslata

Cser-Palkovics András újra szembeszáll Parragh László iparkamarai elnökkel

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elvonás iparűzési adó kormányzati megszorítás Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megszorítás önkormányzat Orbán Viktor Parragh László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés