Túl a városon 2020. november 23. 15:49

Kirúgják az Index főszerkesztőjét, a NER-közeli Indamedia veszi meg a lapot

Ezzel végérvényesen a NER irányítása alá kerül az Index. Az Indamediát az a Vaszily Miklós birtokolja és vezeti, akit Mészáros Lőrinc emberének tartanak.

Hirdetés
Hirdetés

Az Indamedia közleményéből kiderül: a Vaszily Miklós vezette Indamedia visszavásárolja a Magyar Fejlődésért Alapítványtól az Index.hu Zrt. részvényeit, „így a jövőben az újság az Indamedia-csoport tagjaként folytatja működését” – írja a Kreatív.

Az is eldőlt, hogy a vezetőség megválik Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztőtől és Sztankóczy András vezető szerkesztőtől.

Egyelőre nem neveztek ki új főszerkesztőt, de azt már közölték: a jövőben Starcz Ákos, a Dialogue Creatives médiaügynökség alapítója vezeti az Index.hu Zrt.-t. Starcz elismert médiaszakember Magyarországon, 2013-ban a tíz legjelentősebb médiaszereplő közé is beválasztották. Több kreatív és pénzügyi vállalkozást is segít tanácsaival, valamint felsőoktatási intézményekben is tanít. Starczról november 19-én jelentették be, hogy az Indamedia-csoport igazgatósági tagjának választották, ezen belül most megkapta a csoporthoz csatolt Index.hu Zrt. igazgatását.

A közleményben az olvasható, hogy „Az Indexet működtető Magyar Fejlődésért Alapítvánnyal történt egyeztetést követően az Indamedia csoport igazgatósága döntött az újság visszavásárlásáról, mivel kizárólag az így megvalósuló csoportszintű integráció esetén látja biztosítottnak az Index jelenlegi pénzügyi helyzetének konszolidációját, valamint az újság zavartalan további működését”.

Ezzel eldőlt, hogy az Indexet már nem egy alapítvány, hanem, a NER-hez ezer szálon kapcsolódó Indamedia birtokolja majd, ezen belül is Vaszily Miklós irányítása alá kerül.

Az Indextől távozik Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztő, Bodolai László, aki, a lapot eddig birtokló alapítványt vezette, ezentúl újra az Index jogi ügyeit intézi.

Szombathy kirúgása annak fényében is érdekes, hogy november 4-én az Indamedia közleményében még amiatt lelkendezett, hogy sokan olvasták az Indexet. Igaz voltak sokkal rosszabb látogatottsági adataik is.

Korábban írtuk:

A HVG úgy értesült: rövid időn belül hivatalosan is közli az Index vezetése, hogy megköszönik a néhány hónapja kinevezett Szombathy Pál munkáját.

A lap „céges konfliktusról” ír a közzétett hírben. Hozzáteszik: a kiadónál történő változások érinthetik Bodolai László szerepét is, az Index igazgatósági elnökét.

Szombathy kirúgásának előzményeként a HVG arról ír, másfél hete a főszerkesztő-helyettes Balogh Ákos Gergelyt menesztették. Szombathy akkor azt mondta, nézetkülönbség alakult ki Balogh Ákos Gergellyel az Indexről és a főszerkesztő-helyettesek szerepéről.

Ezt nézze meg! Az Index-akta:

Veszélyben érzi magát az Index szerkesztősége: átalakítanák a fejük felett az újságot, megszűnhet jelenlegi formájában az ország legfontosabb hírportálja

Félrevezették az Indexet a tulajdonos alapítvány egyik kurátora szerint

Nem csitul az Index-ügy: lemondott a vezérigazgató, és kiderült, a lap százmilliós összeggel tartozik egy NER-közeli cégnek

24.hu: már nem Dull Szabolcs az Index főszerkesztője

Index! Veletek vagyunk!

Tüntetést szervez a sajtószabadságért a Momentum az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt

Úgy tűnik, tényleg vége: több mint 80-an mondtak fel az Indexnél, köztük a főszerkesztő-helyettesek is

Tüntetés Budapesten az Indexért, a sajtószabadságért

Több ezer világító mobiltelefon a Budai Várban: a nem fideszes Magyarország tüntetett az Index ledarálása miatt – videókon a beszédek

24.hu tulajdonosa: az Index után mi következünk

Indexit: felmondásukat intézik a távozó indexesek a szerkesztőségben

Index: milliókat kínáltak a főszerkesztő hallgatásáért cserébe

Sinkovics Gábor: Banglades csókoltat

Lakner Zoltán: Így nyel el az Orbán-rendszer

(Fotó: Bődey János/Index)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Index Balogh Ákos Gergely Bodolai László Szombathy Pál