Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Csobogótól a vízjátékshow-ig: a Móra-parki szökőkút egyedülálló lesz Európában
Szegeden 2020. november 22. 17:03 Forrás: Szegedi Tükör

Csobogótól a vízjátékshow-ig: a Móra-parki szökőkút egyedülálló lesz Európában

Milyenek voltak a régiek, avagy így nézett ki a Móra-park a nagymedence előtt: a XIX. és XX: század sokat és kicsit ritkábban látott fotóiból a Szegedi Tükör válogatott.

Hirdetés

A Móra-park lelke a szökőkút, amely már a háború előtt közkedvelt volt a szegediek körében. 1933-ban arról írt a helyi sajtó, hogy a kultúrpalota előtt szép kis parkot létesített a város, ahol szökőkút csobog, gondozott sétautak gyönyörködtetik az embert, és a park a város leggondozottabb parkja. 1963-ban pedig arról írtak, hogy már hónapok óta dolgoznak a munkások a Móra-parkban, hogy a régi szökőkút helyére újat, szebbet, nagyobbat építsenek: a medence közepén és a négy sarkon elhelyezkedő huszonegy nagy, a hosszanti széleken levő 580 kisebb vízsugarat pedig hatvannégy víz alatti reflektor fénye világítja meg hol piros, hol sárga, hol kék fénnyel, illetve ezek keverékével. Azt írták, az új szökőkút méltán lesz nevezetessége a városnak, szélcsendben pedig húsz méter magasban szórja szét az apró vízgyöngyöket. 1963-ban a Szegedi Kertészeti Vállalat készítette a szökőkút terveit, és ez a cég is építette meg; a villamos berendezést a Csongrád Megyei Villanyszerelő Vállalat készítette, a vízszerelést pedig a Csongrád Megyei Építőanyag-ipari Vállalat végezte.

Idén elbontották a Móra-park elavult szökőkútját, és többfunkcióssá tették a múzeum előtti teret. Az új szökőkút három üzemben működik majd:

  • feszített víztükör (amikor a 3-4 centiméteres vízben tükröződik a múzeum épülete),
  • zenés fény- és vízjáték (a vízjátékot 110 fúvóka és lámpák teszik rendkívül látványossá; a szökőkút az előre feltöltött és programozott vízjátékshow ritmusára képes a vízjátékot megjeleníteni, így a zene ritmusával összhangban mozgó vízjátékot láthatnak majd az érdeklődők),
  • víz nélkül pedig közösségi térként, rendezvénytérként is funkcionálhat a sakktáblamintás felület.

A megújuló, függesztett burkolatú látványszökőkút víztakarékos, visszakeringetős rendszerű vízgépészeti berendezéssel működik. A szegedi szökőkút a dinamikus vízkép miatt egyedülálló lesz Európában. A medence burkolata modern kialakítása ellenére klasszikus mintázatú, illeszkedik a történeti környezethez. A görög meandert idézi, amelynek jelentése folyókanyarulat, és az örök élet szimbóluma. A szökőkút terveit a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. készítette, a kivitelező a HPQ PLUS Kft. volt.

Az új szökőkútról és a régiről is beszélgetett Gedzo és Kovács M. Norbert a Szeged Podcast pénteki adásában, vendégek voltak:

  • Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója és
  • Tapasztó Sándor, a Szeged Pólus Fejlesztési Nkft. Projektigazgatója.

Hallgassák meg (újra) az adást!

Szeged Podcast · Szeged Podcast 016 · 2020.11.20.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gedzo helytörténet Kovács M. Norbert Makrai László Móra Ferenc Múzeum Móra-park podcast Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. Szegedi Tükör szökőkút Tapasztó Sándor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés