Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Koronavírus-járvány Magyarországon: újra több mint százan haltak meg, Csongrád-Csanád megyében újra több mint kétszázzal nőtt a nyilvántartott fertőzöttek száma
Túl a városon 2020. november 22. 09:28

Koronavírus-járvány Magyarországon: újra több mint százan haltak meg, Csongrád-Csanád megyében újra több mint kétszázzal nőtt a nyilvántartott fertőzöttek száma


Hirdetés
 • 4320 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 111 beteg,
 • 174 ezer 618 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma,
 • az elhunytak száma 3800 főre emelkedett,
 • 42 ezer 915-en pedig már meggyógyultak,
 • az aktív fertőzöttek száma 127 ezer 903 fő,
 • 7 278 koronavírusos beteget ápolnak kórházban,
 • közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen.

Csongrád-Csanád megyében egy nap alatt 221 új beteget találtak, ezzel az eddigi összes regisztrált fertőzött száma 7223-ra emlekedett a megyében.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és részt vesznek a szigorítások- és a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Emellett a katonák kilencvenhárom kórházban megfelelő szakmai felügyelet mellett tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 3746 esetben intézkedett.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata – Botka László arról rendelkezett, hogy egész Szegeden kötelező a maszk viselése. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át. A kormány kihirdette a rendeletet, miszerint a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban résztvevő diákoknak és pedagógusoknak a köznevelésben és a szakképzésben.

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) tíz főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb ötven fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsanak a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia világjárvány