Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. november 21. 17:05

Meghalt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

Mihály 1967-től volt az Omega együttes tagja, Presser kilépése után a legtöbb dalt ő írta. Néhány éve könyvet írt az együttes történetéről. Benkő László után alig néhány nappal hunyt el.

Hirdetés

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa – közölték az együttes hivatalos Facebook-oldalán szombaton.

Az 1947-ben született Mihály meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is voltak.

1967-től volt az Omega együttes tagja, Presser Gáborral nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a zenekar a magyar beategyüttesek élvonalába került. Presser kilépése után a legtöbb Omega-dalt ő írta.

Mihály Tamás 1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, amin Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeit dolgozta fel. Ő szerezte 2006-ban az 1956-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér című musical zenéjét.

Munkásságát 1987-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2000-ben Huszka Jenő-díjjal, 2007-ben Artisjus-díjjal ismerték el, majd 2013-ban az Omega együttes tagjaként megosztva Kossuth-díjat kapott. 2014-ben Basszus! Omega! Egy életre szól címmel könyvet írt az együttes történetéről.

Az utóbbi években Kóbor János énekessel való konfliktusáról többször is írt a sajtó, ami akkor vált nyilvánossá, amikor a zenekar 55 éves jubileumi koncertjére nem hívták meg és a plakátokon sem szerepelt. Mihály akkor úgy nyilatkozott, hogy Kóbor rakta ki az együttesből.

A zenész hosszú ideje tartó betegségét mindvégig titokban tartotta.

Az együttes billentyűse, Benkő László szerdára virradó éjjel, 77 éves korában hunyt el. Benkő László 1962-ben alapító tagja volt az Omegának.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beatkorszak gyász halál Omega rock rock and roll rocksztár zene

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés