Hirdetés
Túl a városon 2020. november 21. 15:44

Szlávik főorvos: Csak a szabályok betartásával lehet megakadályozni a járvány terjedését

Dolgokat magyarázott el a járvánnyal kapcsolatosan a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa.

Hirdetés

Csak a szabályok betartásával lehet megakadályozni, hogy még több koronavírus-fertőzött legyen, és még többen haljanak meg a fertőzésben – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a budapesti kórházban szombaton az állami médiának.

Szlávik János szerint naponta négy-ötezer az új regisztrált fertőzöttek száma, és egyre többen halnak meg a betegségben. A kórházban fekvők jó része idős, krónikus beteg, akik közül sokan intenzív osztályra kerülnek.

Mint mondta, fontos, hogy mindenki betartsa a járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseket, de az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre különösen vonatkoznak az előírások. Ők a jelenlegi helyzetben inkább ne fogadjanak látogatókat – javasolta a főorvos.

A vírus elleni vakcinákkal kapcsolatosan azt mondta, hogy

óriási a fejlődés, már 4-5 oltóanyagot törzskönyveztek a világon. Szerinte azért gyorsultak fel a kutatások, mert korábban már más betegségek ellen hatékony oltóanyagokat próbálnak felhasználni.

Arról is beszélt, hogy

a kormány úgy döntött, hogy többféle oltóanyagot szerez be, de csak azt alkalmazza majd, amelyik biztonságos, hatékony és semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre.

Két amerikai vakcináról azt állítják, 90 százalék feletti a hatékonysága. Ez esetben a lakosság 50-60 százalékának beoltásával megfelelő védettséget lehetne elérni, mondta.

Szlávik János szerint

mivel a járvány első hullámában aránylag kevés beteg volt, és kevesen haltak meg, valószínűleg ez biztatta a vírustagadókat arra, hogy elbagatellizálják a járványt, és tagadják a vírus létezését. Reméli, hogy ahogy halad előre a járvány Magyarországon, egyre kevesebb ember lesz, aki azt hiszi, a koronavírus nem veszélyes.

Az elmúlt évtizedekben sok új oltás jelent meg, a vírustagadóknak pedig nem volt erejük megakadályozni, hogy a hatékony oltásokat megkapják az emberek, ezért Szlávik bízik benne, hogy ha elmagyarázzák az embereknek, hogy működik a koronavírus elleni oltás, nem lesz tere az országban a vírustagadóknak.

(Nyitókép: MTI/Kovács Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 járvány járványkezelés koronavírus megelőzés oltás oltásellenesség oltóanyag Szlávik János vakcina világjárvány vírus