Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 20. 14:11

Sorosozással indította a napot a kormányfő, migránsokkal folytatta

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt arról, miért döntött úgy, hogy megvétózza az uniós költségvetést. Röviden Soros György és migránsok miatt.

Hirdetés

Orbán Viktor rögtön egy Soros György elleni kirohanással indította a beszélgetést, az értelmezése szerint a magyar származású üzletember New York-ból utasítgatja Európát. A kormányfő azzal érvelt a vétó mellett, hogy az éles, késhegyig menő vita természetes része az uniós döntéshozatalnak.

Valamelyest ellentmond ennek a kijelentésnek, hogy Orbán egyetlen példát hoz fel arra, amikor nem lehetett elfogadni a költségvetést, még Margaret Tatcher brit miniszterelnök idejéből. Csakhogy Tatcher utolsó mandátuma már mintegy három évtizede lejárt.

Arra a felvetésre, hogy a német politikusok szerint a déli államok most a magyar és lengyel vétó miatt kerülnek bajba, mert nagy szükségük lenne a helyreállítási csomagra, a miniszterelnök azzal védekezett:

Akik ezt mondják, Európában azok az emberek, akiket Soros György fizet! Ma a világpolitika legkorruptabb embere az Soros György!

Szerinte ezek a Soros által korrumpált politikusok zsarolják Magyarországot. A helyzetnek ezt a sajátos értelmezését már felvetette korábban Varga Judit is, ő úgy látta, hogy amikor a magyar kormány vétóval fenyegette az Európai Uniót, akkor valójában ők zsaroltak meg minket.

Orbán Viktor szerint amit a Brüsszeli bürokrácia nyelvén jogállamnak neveznek, az nem joguralom, hanem a többségi uralom.

Azt akarják, hogy a tagállamok többsége rá tudjon kényszeríteni egy másik országot arra, hogy valamit tegyen, vagy ne tegyen. A miniszterelnök érvelése ebben az esetben azért lehet érdekes, mert ő maga 2010 óta (igaz három éves megszakítással), kétharmados többség birtokában kormányozza Magyarországot, ezt a többséget pedig nyilvánvalóan ki is használja a parlamenti döntéshozatalban.

Szerinte a vita valójában arról szól, hogy rá lehet-e kényszeríteni az országot, hogy ne építsen kerítést. Vagy ha épít is, be kelljen engedni a migránsokat.

A helyreállítás alap kapcsán a kormányfő arról beszélt, hogy az valójában egy olyan hitel, amit az Európai Unió orzságai közösen terveznek felvenni. A vétó azért nem hozza Magyarországot hátrányos helyzetbe, mert mi önállóan is fel tudunk venni ilyen kölcsönt, ahogyan azt tettük is nemrég. Ezért Magyarországon nem fog elmaradni semmilyen fejlesztés, hiszen saját hitelből mindenképpen elindítja a kormány a projekteket.

A miniszterelnök ezen a ponton egyébként úgy fogalmazott, mint aki számít valamilyen megállapodásra a jövőben, amikor azt hangsúlyozta, a kölcsön felvételére csak abban az esetben kerülne sor, ha esetleg nem zárulna le időben ez a vita.

A vakcina kapcsán végül még egyszer visszatért Soros Györgyre, aki szerinte az oltás ellen kampányol.

Elmondta, 12 millió adag nyugati vakcinát foglaltunk már le, de ha valahol hamarabb készül el az oltóanyag, akkor célszerű onnan is rendelni. Elfogadhatatlannak tartja, hogy Soros arra szólította fel az Európai Uniót, hogy vessék alá vizsgálatnak az unión kívülről érkező vakcinákat.

Orbán Viktor itt nem tett említést arról, hogy nem csak Soros György, hanem az Európai Bizottság is jelezte, a hatályos szabályok szerint a forgalomba hozatal előtt a vakcinákat először az Európai Gyógyszerfelügyeletnek kell bevizsgálnia – tehát ez az ötlet nem Sorostól származik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány jogállamiság költségvetés koronavírus oltás Orbán Viktor Soros György vakcina vétó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés