Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Városmetamorfózis: tényleg átváltozik Szeged – a fecskék után jönnek a sünök
Szegeden 2020. november 20. 13:04

Városmetamorfózis: tényleg átváltozik Szeged – a fecskék után jönnek a sünök

Több és más is történt csütörtökön a Vedres utcai fűtőműnél, mint az, hogy a Szetáv átvehette annak a versenynek az első díját, amely a felhasználói elégedettséget mérte. Óriásfestményen egy sün került a fűtőmű falára.

Hirdetés

Folytatódik és újabb fontos állomásához érkezett a Városmetamorfózis program, amit a Szegedi Távfűtő (Szetáv) Kft és a Mondolo Egyesület közösen valósít meg. A szegedi fűtőműveket és hőközpontokat informatív, figyelemfelkeltő alkotásokká alakítják át.

A kezdeményezés sikeréről sokat elárul, hogy óriási és osztatlan népszerűségnek örvendenek a Felsőváros II. fűtőműre nemrégiben felfestett fecskék, amelyek izgalmas, érdekes és színes épületté tették az addig barnamezős létesítményt.

Ez az alkotás a kivitelezés tökéletességén túl azért is megérdemli a figyelmet, mert közel ötven méteres falfelületre festették fel a védett madarakat, hogy ezzel is felhívják a figyelmet ritkuló, ilyen módon veszélyeztetett madárfajra.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az idén első alkalommal hirdetett versenyt a hazai távhő-szolgáltatók között a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal, amely ezúttal a felhasználói elégedettséget mérte.

Ebben a megmérettetésben lett első a Szetáv Kft.

A szegedi fűtőművek és hőközpontok külső átalakítása azonban itt nem állt meg, jelenleg éppen a Vedres utcai fűtőház külső festése zajlik, amelyre egy hatalmas sün kerül fel. Ott jártunkkor az alapmintázattal készültek el a kivitelezők. Mint a helyszínen a hírportálunknak nyilatkozó Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület képviseletében elmondta:

jövő hétre készül el teljes egészében a fűtőházra tervezett sün képe.

A hatalmas festmény mellett a sünök életét bemutató információs táblát is kihelyeznek, QR-kódok segítségével a diákok és felnőttek tudhatnak meg megannyi fontos tudnivalót e kedves és szeretett állapotok mindennapjairól.

A Szetáv és a Mondolo Egyesület szeretné bevonni a környékbeli óvodákat és általános iskolákat az állat- és a környezetvédelem napi teendőibe. Éppen ezért a Szetáv finanszírozása mellett lapra szerelt sünfészkeket szállítottak a Tiszaparti Általános Iskolába, ahol a felsősök összeszerelték azokat, az alsósok pedig páccal kenték le őket.

Ezt követően a sünfészkeket az általános iskolások mellett a Baross és a Vedres Utcai Óvodák gyerekei helyezték ki a környékbeli parkokba, hogy ezzel is óvják az állatokat, és ráirányítsák a figyelmet: egyre fogy a sünök száma, életterük szűkül.

A gyerekmesék visszatérő apró állatszereplői nagyon is rászorulnak az ember törődésére és gondoskodására. A gyerekek környezeti nevelésére jobb módszert aligha lehet kitalálni, mint a Szetáv és Mondolo Egyesület sün-projektje.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: falfestés fecske iskola Mondolo Egyesület óvoda sündisznó Szetáv Vedres utcai óvoda városmetamorfózis
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés