Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 20. 10:13

A járvány gazdasági következményei talán Magyarországon a legsúlyosabbak

A Kantar tanácsadó cég készített felmérést az Eurobarométernek az Európai Unió állampolgárainak helyzetéről a járvány alatt. Magyarországról vészjósló eredmények érkeztek.

Hirdetés

Miközben épp az Orbán-kormány vétózta meg az uniós költségvetéssel együtt azt a helyreállítási alapot, ami a járvány okozta gazdasági válságot hivatott enyhíteni, a magyarok pénzügyi helyzetét érintette legkedvezőtlenebbül a vírus a jelentés szerint.

Magyarországon a megkérdezettek 44 százaléka nyilatkozta azt, hogy a járvány okozta jövedelemcsökkenés a legsúlyosabb problémája – egyetlen másik uniós országban sem volt ilyen magas ez az arány.

Milyen problémákat tapasztalt a járvány kitörése óta? Piros: Elveszítette a jövedelmét, vagy annak egy részét, narancssárga: hamarabb hozzá kellett nyúlnia a megtakarításaihoz, szürke: részben vagy teljesen munkanélkülivé vált, 

Így az a fonák helyzet állt elő, hogy bár azok közé az országok közé tartozunk, amelyeknek a legnagyobb szüksége lenne a gazdasági mentőcsomagra, éppen mi akadályozzuk annak elfogadását.

Szintén magas hazánkban azoknak az aránya, akiknek a munkájuk teljes, vagy részleges elveszte a legsürgetőbb problémája – a magyarok 30 százaléka válaszolt így.

A felmérésben rákérdeztek az állampolgárok járvánnyal kapcsolatos érzelmeire is. Az országok többségében a leggyakoribb válasz a bizonytalanság volt (leszámítva a balti államokat, ahol a remény!). Magyarországon és Spanyolországban ezzel szemben a többség tehetetlennek, elhagyatottnak érzi magát.

Ezzel párhuzamosan a magyarok körében megnövekedett az igény, hogy az Európai Unió nagyobb hatáskörrel rendelkezzen a járványkezelés területén. A korábbi 57 százalékhoz képest októberben már a hazai válaszadók 61 százaléka tartotta ezt kívánatosnak.

Tehát a magyarokat európai összehasonlításban is nagyon súlyosan érintik a járvány gazdasági következményei és a lakosság egyértelműen a nagyobb uniós szerepvállalásban látja a helyzet megoldását. Ez pedig éppen ellentétes a kormány Brüsszelben kifejtett állsápontjával és a költségvetés, illetve a mentőcsomag blokkolásával – nem hiába tartja ezt a magyarok többsége helytelen döntésnek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió felmérés járvány járványkezelés jogállamiság jövedelmi viszony költségvetés koronavírus közvélemény-kutatás kutatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés