Hirdetés
Túl a városon 2020. november 20. 08:22 Forrás: Reuters

Az Európai Bizottság az orosz vakcina veszélyeire figyelmeztet

A kormány jelentős politikai sikerként igyekszik feltüntetni, hogy Magyarországra érkezik meg először a Szputnyik V nevű orosz koronavírus elleni oltóanyag. Csakhogy a szert Európában még nem is lehet forgalomba hozni.

Hirdetés

A Reuters tudósítása szerint az Európai Bizottság arra figyelmeztette a magyar kormányt, hogy

az uniós előírások értelmben a vakcinát csak akkor lehet forgalomba hozni bármelyik tagállamban, ha előtte ezt engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.

Szóvivőjük elmondta, az engedélyezés hiánya gyengítheti a lakossági bizalmat az oltás iránt. Ha a szigorú tudományos ellenőrzés hiányában az állampolgáraokk elkezdik megkérdőjelezni egy vakcina biztonságát és hatékonyságát, akkor sokkal nehezebb lesz elérni a lakosság szükséges arányú beoltottságát – emelte ki.

Bár a Szputnyik V eddig nem kapott még ilyen európai engedélyt, az erre vonatkozó szabály a magyar kormány számára megkerülhető.

Az EU-s jog ugyanis lehetőséget ad engedélyezetlen vakcinák ideiglenes importjára és terjesztésére vészhelyzetben, „károkozásra alkalmas kórokozók, mérgek, vegyi anyagok vagy nukleáris sugárzás feltételezett vagy igazolt terjedése esetén”. Ez a kivétel a bizottság szerint azonban csak nagy körültekintéssel lenne alkalmazható.

Az orosz oltóanyagnál jelentősen nagyobb mintán jobb eredményeket elérő vakcinát fejlesztett ki a német Pfizer és az amerikai Modena is.

A nyugaton fejleszetett oltásokból az Európai Unió előzetesen már 2 milliárd adagot rendelt meg, ami elegendő lesz arra, hogy a tagállamok együttesen mintegy 450 milliós lakosságát beoltsák.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság járvány koronavírus oltás Oroszország vakcina