Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. november 19. 11:35

Megélhetési koronavírus-szakértők hálójában – Gáti Péter jegyzete

Többségünk nem orvos, gyógyszerész, vagy biokémikus, nem értünk a koronavírushoz. A járvány kitörésével így eléggé kiszolgáltatott helyzetbe kerültünk, hiszen boldog-boldogtalan próbál okosat mondani, okosnak tűnni – és így egy kis pénzhez, vagy ingyen reklámhoz jutni. Pedig akik ebből a kiszolgáltatottságból próbálnak hasznot húzni, azoknak itt a második hullám csúcsán ideje lenne elhallgatniuk, mielőtt még nagyobb kárt okoznak!

Hirdetés

A járvánnyal kapcsolatban ezen az oldalon is számos kimagasló tudású szakember véleménye jelent már meg. Több alkalommal beszélt a COVID-ról Duda Ernő és Kemenesi Gábor, két elismert virológus, de volt szó például Röst Gergely matematikusról is, aki a vírus terjedését elemezte statisztikai modellek segítségével.

Ezek a valódi szakértők legalább két fontos dologban hasonlítanak egymásra. Először is mindhárman azt hangsúlyozták, hogy nagyon komolyan kell venni a koronavírus elleni védekezést és a járvány terjedésének borzasztó veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Másodszor, nem akartak eladni nekünk semmit: sem magukat, sem a cégüket, sem a legújabb csodaszerüket.

Azért szólaltak meg, mert ezt diktálta a szakmai elkötelezettségük, a természetes felelősségérzetük. Amikor ők veszik a fáradtságot, hogy egy zsúfolt munkanap után tudatlan újságíróknak magyarázzák, miért kell felvenni a maszkot és a szabadidejükben ismeretterjesztő előadásokon, meg közösségi média bejegyzésekben figyelmeztessék a lakosságot, az színtiszta közszolgálat.

Sajnos nem minden okoskodónak ilyen tiszták a szándékai. Kemenesi már felhívta a figyelmet arra, hogy a Gődény György és Letoha Tamás féle álszakértőkre nem szabad hallgatni, de név szerint figyelmeztetett rájuk Boldogkői Zsolt, az MTA virológus-genetikus doktora is. Nem véletlen, hogy a kamupártozó kamuorvost egy lapon említették az egyébként valós végzettséggel rendelkező Letohával, a Szeged365 kedvenc „szakértőjével”.

Bennük is van ugyanis valami közös. Ők mindketten a járvány okozta bizonytalanságban és félelemben látták meg az üzleti lehetőséget.

Gyorsan rájöttek, hogy a koronavírust övező érdeklődést kihasználva elképesztő jó reklámot tudnak csinálni maguknak és csodatevő szereiknek. Így már az is érthető, miért szól egy-egy koronavírusos Letoha interjú több mint fele arról, milyen hiper-szuper vállalkozást vezet.

Ez nem csak álszakértés, ez álközszolgálat, járványügyi tájékoztatásba csomagolt hirdetés.

Egyébként ez azt is megmagyarázza, miért beszél annyit össze-vissza a szegedi cégvezető a járványról. Az üzleti érdek azt diktálja, hogy időnként mondani kell valami nagyot, amit a fiúk a Szeged365-ön majd meg tudnak hirdetni a Facebookon. Hogy közben a felelőtlen, szakmailag kifogásolható kijelentések félrevezetik a járványtól rettegő embereket, az másodlagos. Így születnek olyan gyöngyszemek, mint például hogy:

„Egészséges ember ne viseljen maszkot, csak akkor hogyha olyan helyen dolgozik, ahol közvetlen közelségbe kerül fertőzött vagy potenciálisan fertőzött emberekkel.”

Majd később:

„Senki sem kérdőjelezi meg, hogy mennyire sokat jelent egy sterilen használt maszk.”

A mostanra napi száz halálesettel járó fertőzésről pedig azt mondta:

„A koronavírus egy létező dolog, de a veszélyességének a mértéke mondvacsinált”

„Azt nem tudom megérteni, hogy életerős emberekre miért tartják ennyire veszélyesnek.”

Ennek fényében érdemes megfontolni a szegedi cégvezető legújabb ajánlatát, ami szerint hajlandó biztosítani az új vakcinák tárolásához szükséges hűtőkapacitást.

Van két 90 literes hűtője? Köszönjük, élni fogunk vele, de cserébe azt kérjük, hogy többet ne nyilatkozzon a koronavírusról, mert azzal segítene a legtöbbet!

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gáti Péter járvány jegyzet koronavírus Letoha Tamás pandémia vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés