Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. november 18. 16:06

Karácsony Gergely: Életveszélyes a kamara javaslata a magyar emberekre!

Karácsony Gergely volt a Szeged Televízió új közéleti műsorának, a Témának a vendége kedden este. A főpolgármester Balogh Judittal Parragh László kamarai elnök iparűzési adó felfüggesztésére vontakozó javaslatáról beszélgetett.

Hirdetés

Az adó megszüntetése kapcsán Karácsony álláspontja az, hogy a kormány olyan döntéseket hoz, amelyek csak a saját érdekeit szolgálják, de a közérdekkel ellentétesek. A járványhelyzet kezelésében nagyon fontos szerepe van az önkormányzatoknak, ezért hagyni kellene őket dolgozni.

Elmondta, ez nem pártpolitikai kérdés, amit az is alátámaszt, hogy jobboldali polgármesterek is felháborodtak a javaslat hírére.

A főpolgármester egyértelmű hatalmi logikát lát az iparűzési adó elvétele mögött és úgy gondolja, a terv összefüggésben áll az ellenzék tavalyi sikereivel az önkormányzati választásokon. Megjelent ráadásul az elmúlt tíz év első olyan közvéleménykutatása is, ami szerint az ellenzéki erők együtt legyőznék a Fideszt egy most tartandó választásokon.

Kiemelte, hogy az ellenzék más filozófiát követ, mint a kormányoldal: a politikát szolgálatnak, nem pedig uralkodásnak tekinti. Erre példaként Botka Lászlót hozta fel, aki szerinte Szegeden bebizonyította, hogy így is lehet várost vezetni.

A javaslat konkrét következményeiről elmondta, Parragh elszabadult hajóágyúként viselkedik, de sajnos nem biztos, hogy Orbán meg fogja állítani. A korábbi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy amit eddig a kamara elnöke kitalált, azt a kormány megvalósította. Márpedig, ha valóban elveszik az iparűzési adóbevételeket a városoktól, azzal felszántják az önkormányzatiságot. Budapest bevételeinek 80 százalékát teszi ki az iparűzési adó, ami mintegy 25 milliárd forintot jelent és ezt nem az önkormányzattól, hanem a főváros lakosságától venné el a kormány.

A települések ugyanis nem atomerőműre, stadionra és más látványberuházásokra költenek, hanem alapvető közszolgáltatásokra: óvodákra, közlekedésre, világításra.

Ezért tartja életveszélyesnek a magyar emberekre nézve a tervezetet, sőt, Karácsony szerint még az is felháborító, hogy egyáltalán napirenden van egy ilyen ötlet.

A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány által nyújtott bőkezű adókedvezmények miatt a legnagyobb vállalatok gyakorlatilag nem is fizetnek a nyereségük után mást, mint iparűzési adót. Ezért ennek a köztehernek a kivezetése csak a válság mélyítését szolgálja.

A valódi megoldás az lenne, ha a kormány vétó helyett az uniós támogatások gyorsabb lehívására törekedne.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iparűzési adó Karácsony Gergely önkormányzatiság Parragh László Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés