Hirdetés
Hirdetés
Kék hírek 2020. november 18. 12:28

Ötből két vádlott elismerte bűnösségét a Mini Hungary makettpark-perben

Egy uniós pályázat kapcsán költségvetési csalással vádolják a mórahalmi Mini Hungary makettpark tulajdonosait és alkalmazottait. Öten állnak a Szegedi Törvényszék előtt, akiket azzal vádol az ügyészség, hogy 436 millió forint kárt okoztak az államnak, és ebből mindössze 50 millió forint térült meg.

Hirdetés

Talán az ügy bonyolultságára is rávilágít, hogy szeptember végi első előkészítő tárgyalás után a kedden újabb előkészítő tárgyalást tartottak a Szegedi Törvényszéken. A per majd csak februárban kezdődik – ahogyan erről a Magyar Narancs beszámolt.

A frontvonalak azonban egyre jobban tisztázódni látszanak az eljárás során, mert az öt vádlottból ketten, a harmad- és ötödrendű vádlott elismerte bűnösségét, míg a többiek ártatlanságukat hangoztatják. A vádlottak részéről a bűnösség elismerése döntő jelentőségű, mert nem kaphatnak a vádiratban nekik szánt büntetésnél súlyosabbat.

A Mórahalomra álmodott Mini Hungary markettpark pályázói és kivitelezői azt vállalták, hogy létrehozzák a történelmi Magyarország 1910-es állapotát, hegy- és vízrajzát, ötven fontos épületét méretarányosan megjelenítve. A pályázathoz szükséges önerőt az elsőrendű vádlott egyik cége biztosította. Ám ahogyan ez a vádiratból kiderült: ez a pénz csak rövid ideig „parkolt” a megfelelő számlán, ez valójában nem állt rendelkezésre.

A részletek szempontjából fontos, hogy a makettpark működtetésre a Bornemzet Kft. vállalkozott, a projektmenedzser a MITT Zrt., a kivitelező pedig a Háromhalom Kft. volt. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szerint „a 2010-ben indult, összesen 648 milliós projekt végig finanszírozási gondokkal küzdött.” Az utóbbi összeg a vissza nem térítendő uniós összegből és az önerőből áll össze.

A pályázat pénzügyi gondjai azzal kezdődhettek, hogy hiányzott az önerő, így némi leegyszerűsítéssel élve: az egész projekt és vele a kivitelezés futott a pénz után.

  • Nem készült el a pályázat határidőre,
  • nem a vállalt minőségben,
  • és sok hiányzó elemet talált az ellenőrzés során a projektet felügyelő regionális fejlesztési ügynökség.

Tovább tetézte a gondokat, hogy ügynökség, érzékelve a problémákat, huszonöt százalékkal csökkentette a korábban megítélt támogatási keretet.

A pénzügyi gondok ellenére változatlan műszaki tartalommal kellett volna megvalósítani Mórahalmon a Mini Hungary makettparkot, ám a vádirat szerint ezt már csak úgy lehetett megtenni, hogy a vádlottak valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be az őket felügyelő hatósághoz.

Ezt azért is csinálták, mert a pályázathoz szükséges uniós támogatást több részletben folyósították. A projektgazdák azt szeretették volna, ha papíron igazolni tudják, hogy jogosultak a további pénzek lehívására. Uniós pályázatok esetében alapvető szabály, hogy amennyiben azok nem a vállalásba meghatározott módon valósulnak meg, akkor a támogatási összeget vissza kell fizetni. Vélhetően ezt akarták elkerülni a projektgazdák, sikertelenül.

Az első-, másod- és negyedrendű vádlott kitart saját ártatlansága mellett. Velük ellentétben a harmad- és ötödrendű vádlott elismerték bűnösségüket, ezzel azt, hogy projekt megvalósítása során valótan tartalmú dokumentumokat készítettek vagy írtak alá. Az ötödrendű vádlott az első, a harmadrendű a keddi, a második előkészítő tárgyaláson ismerte el bűnösségét.

A harmadrendű vádlott megerősítette az ötödrendű vádlottnak azt a korábban tett kijelentését, hogy az elvesztette volna állását, ha a projekttel kapcsolatos dokumentumokat műszaki ellenőrként nem írja alá.

A most kezdődő per egyik érdekessége, hogy annak elsőrendű vádlottja a Szeviép-per egyik vádlottja, vádlott-társa a korábban a helyi médiában tevékenykedett magas beosztásban, míg a harmadrendű vádlott 2002-ben és 2006-ban Ujhelyi Istvánnak volt a kampányfőnöke.

A per 2021. február 25-én kezdődik a vádlottak meghallgatásával.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság Mini Hungary Park Mórahalom per Szegedi Törvényszék
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés