Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 17. 21:25

Hasba lövi a településeket az Orbán-kormány a járványhelyzetben ellenzéki politikusok szerint

Pokoli nehéz évet élnek át az idén az önkormányzatok.

Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus elleni védekezés miatt sokkal több lett a feladatuk a helyi önkormányzatoknak, nőttek a költségeik, közben a kormány pénzügyileg minden módon kivérezteti a településeket

– erről egy facebookos élő videóban az MSZP három politikusa és Mellár Tamás független országgyűlési képviselő.

Tüttő Kata, Budapest szocialista alpolgármestere szerint helytálltak a helyhatóságok a járvány első hullámában, ám a most kivetett külön önkormányzati adóval hasba lövik őket.

Pénzügyi-gazdasági értelemben már most lélegeztetőgépen vannak a hazai önkormányzatok, amik elvesztették bevételeik jelentős részét, miközben a kormány minden eszközzel sarcolja azokat. Jelen helyzetben a városok működtetése is óriási feladat, de ezzel párhuzamosan meg kell küzdeniük azzal, hogy újabb és újabb elvonásokkal sújtják őket.

Ilyen helyzetben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke „beteg módon arról fantáziál, hogyan kellene kivégezni az önkormányzatokat Magyarországon” – fogalmazott élesen Tüttő Kata. (Parragh javaslatain egyébként nemcsak ellenzéki városvezetők háborodtak fel: Székesfehérvár polgármestere, a fideszes Cser-Palkovics András is élesen bírálta a kamarai elnök ötleteit.)

Tüttő szerint az önkormányzatiság nem egy elvont fogalom, hanem alapvetően arról szól, hogy az emberek bele akarnak szólni abba, hogy a befizetett adóikból mi épüljön, mire költsék azt a településeiken. A politikus szerint ezzel szemben

ma azt láthatjuk, hogy a városoktól elvett pénzek nem az oktatásba vagy a kórházakba mennek, hanem miniszterelnök lányának divatügynökségébe, vadászati kiállításra, propagandára és még több stadionra.

A kormány azt hirdeti, csak összefogással győzhető le a járvány, de közben szembe fordítja egymással az önkormányzatokat és a vállalkozókat a helyi iparűzési adó kapcsán – mondta Tüttő Kata. (A minap Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is arról beszélt, hogy szerinte pofátlansággal vegyes felelőtlenség, amit a kormány művel az önkormányzatokkal.)

Pénzügyileg sarcolja a kormány az önkormányzatokat

– vette át a szót Szabó Sándor, szegedi szocialista országgyűlési képviselő, hozzátéve, hogy ezzel nem a városvezetőket, hanem a helyben élőket büntetik.

Hadjárat folyik a települések ellen a járvány elleni védekezés első hónapjai óta

– mondta Szabó.

Ellenzéki facebookos sajtótájékoztatókon viszonylag szokatlan kamerabeállítás (fotó: pillanatkép az MSZP videójából, forrás: facebook.com/mszpfb)

Szabó szerint a legnagyobb ellentmondás, hogy

miközben a kormány azt várja az önkormányzatoktól, hogy feladataikat maximálisan lássák el, a meglévőkön túl újabb feladatokat vár el tőlük, közben folyamatosan vonja el a pénzüket.

Szeged költségvetésén 8 milliárd forintos lyukat ütött a járvány elleni védekezés, és ebből 4 milliárdot tesz ki a kormányzati elvonás. (Ennek részleteiről Szécsényi Rózsa alpolgármesterrel készült cikkünket itt olvashatja.)

Felszólítjuk a kormányt, tekintse partnernek az önkormányzatokat! Nem sarcolja azokat! Hiszen a kormánynak, az önkormányzatoknak, az egészségügyi dolgozóknak és a gazdasági élet szereplőnek együtt, közösen kell fellépni a járvány ellen, hiszen a sikeres védekezés záloga, ez és csak ez lehet

– mondta a szegedi parlamenti képviselő, aki arra kérte a kormánypárti országgyűlési képviselőket és településvezetőket, hogy figyeljenek döntéseikre.

Szabó Sándor szerint eljön az idő, amikor a képviselőknek színt kell vallaniuk, hogy saját településük és az ott élők érdekében döntöttek, vagy kiszolgáltatták magukat Orbán Viktor kénye-kedvének.

Miskolc költségvetésében 7 milliárdos hiány keletkezett a járványhelyzet hónapjai alatt – jelezte Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő, aki szerint ez olyan nagyságrendű összeg, amit a város képtelen kigazdálkodni.

Világszerte a kormányok forrásokat csoportosítanak át a védekezés során, így segítve az önkormányzatok és az egészségügy munkáját, amelyek a vírus ellen harc frontvonalában teljesítenek feladatot. Idehaza a települések védekezését nehezíti, hogy tőlük vonnak el forrásokat

– tette hozzá. Varga arra szólította fel a kormányt azonnal hagyjon fel az önkormányzatok megsarcolásával.

Mindehhez Mellár Tamás független országgyűlési képviselő annyit tett hozzá, hogy Pécsnek másfél milliárd forintos hiánya keletkezett az elmúlt hónapokban a védekezés költségei és a kormány intézkedései miatt. A helyzet azért nagyon súlyos a baranyai megyeszékhelyen, mert a korábbi, fideszes vezetésű városvezetés 20 milliárdos hiányt halmozott fel itt az elmúlt években.

Az ellenzéki képviselők teljes videóját itt lehet megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adó Fidesz iparűzési adó járvány járványkezelés koronavírus MSZP önkormányzat Orbán Viktor Orbán-kormány Parragh László sajtótájékoztató Szabó Sándor Tüttő Kata

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés