Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. november 16. 21:30

Szécsényi Rózsa: Ez hadjárat az önkormányzatok és a választópolgárok ellen

A szegedi alpolgármester szerint a kormányzati intézkedések nagyobb sebet ejtettek a városi költségvetésen, mint maga a járvány és annak gazdasági hatásai.

Hirdetés

A kormány teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal. Láthatóan fogalma sincs, mi zajlik az önkormányzatok szintjén. Tavasz óta a legkülönbözőbb pénzügyi intézkedésekkel a büntetik a településeket. Szeged már több mint 8 milliárdos mínusznál tart. Az szinte biztos, hogy nem ez a végső szám.

Mindezt Szécsényi Rózsa, Szeged gazdasági alpolgármestere mondta el, aki ehhez azt is hozzátette: a szegedi költségvetésből eddig hiányzó közel 8,2 milliárd forint felét olyan szükségtelen kormányzati intézkedések teszik ki, mint

  • a súlyadó elvétele,
  • az ingyenes parkolás,
  • a tömegközlekedés támogatásának megszüntetése,
  • az óriásplakátok után járó önkormányzati adó lenullázása, valamint
  • az iparűzési adó feltöltési idejének eltolása 2021-re.

Az alpolgármester számítása szerint a kormányzati intézkedések nagyobb sebet ütöttek a városi költségvetésen, mint a járvány és annak gazdasági és pénzügyi hatásai.

Szécsényi Rózsa szerint 4,2 milliárd forinttal a központi költségvetés rövidítette meg Szegedet.

Hozzátette: szabályos hadjárat zajlik hónapok óta az önkormányzatok, és egyben a választópolgárok ellen.

Szécsényi Rózsa szerint az a hatalmi filozófia sejlik fel az intézkedések mögött, hogy

azok az önkormányzatok, amelyek „jól viselkednek” azok végül kapnak pénzt, amelyek nem, azokról bebizonyítják, hogy alkalmatlanok feladatuk ellátására.

A felsorolt kormányzati intézkedések egyetlen célja a települések megsarcolása, azoknak semmilyen közük nem volt és nincs a koronavírus-járvány elleni védekezéshez – vélekedett.

Vészjósló, hogy a kormány mindezek után belengette, hogy a helyben működő vállalkozásoknak nem kell a jövőben iparűzési adót fizetniük.

A helyi iparűzési adó (HIPA) a legjelentősebb bevételi forrása a hazai önkormányzatoknak. Tavaly Szegeden ebből az adónemből megközelítőleg 11,4 milliárd forint folyt be a városi kasszába. A helyi fejlesztéseket kizárólag ebből fedezik, így ha ez nem lenne, az könnyen azt jelenthetné, hogy valamennyi városi beruházás leáll, és újakat nem lehetne indítani.

A hiány közel 4 milliárdos fennmaradó része az önkormányzati cégek bevételeinek elmaradásából jön össze.

Ide tartozik a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont és annak valamennyi intézménye, köztük a Belvárosi Mozi. Ezek mellett a színház, a bábszínház, a vadaspark, a Szegedi Sport és Fürdők Kft., a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT), amelyek bevétele kivétel nélkül a töredékére esett vissza a járványügyi korlátozó intézkedések következtében. Ugyanakkor ezeknek a cégeknek a működőképességét ezekben a nagyon kritikus hónapokban is biztosítani kell. Mindez pedig pénzbe kerül.

Nagyon komoly érvágás, hogy korábban úgy tervezték: közel 900 millió forint folyhat be ingatlanok eladásából a városi költségvetésbe, ám vásárlói érdeklődés elapadása miatt megtörténhet, hogy ebből semmi nem valósul meg

– tudtuk meg Szécsényi Rózsától.

Alapvető kérdés, hogy egy ilyen méretű pénzügyi hiányt miként tud kezelni helyben az önkormányzat. Még tavasszal, a veszélyhelyzet kihirdetése után összehívták az önkormányzati cégek vezetőit, és arról tárgyalt velük a városvezetés, hogyan tudnák a költségeiket csökkenteni. Nyilván ez egy ideig járható út, de csak egy ideig – mondta az alpolgármester.

Ha ez a pénzügyi elvonás folytatódik, az önkormányzat már a kötelező feladatait sem fogja tudni a jelenlegi szinten ellátni.

A megszorítások érintették a polgármesteri hivatalt is. A takarékoskodás jegyében leállítottak minden saját forrásból megvalósuló beruházást, ezzel párhuzamosan biztosították az önrészt az uniós forrásból megvalósulókhoz.

Előremenekülés – röviden így foglalta össze az alpolgármester az önkormányzatnak a veszélyhelyzetben hozott gazdasági-pénzügyi csomagját.

Ezzel egyidejűleg szerinte az önkormányzat a tőle telhető segítséget megadta a szegedi vállalkozóknak. A koronavírus-járvány második hullámában mindazoknak az étteremtulajdonosoknak, akik az IKV-től bérlik a helyiséget, 50 százalékkal kevesebbet kell fizetniük. (Tavasszal egyáltalán nem kellett bérleti díjat fizetnie azoknak a vendéglátósoknak, akik az önkormányzattal álltak szerződésben.)

Több mint 300 millió forintot fordított az önkormányzat a védekezésre maszkok, kesztyűk, fertőtlenítőszerek vásárlásával. Ilyen célra semmilyen központi segítség nem érkezett.

Szécsényi Rózsa szerint teljes képtelenség olyasmit állítani, hogy a települések nem járultak hozzá a védekezés költségeihez.

Felháborító, és ez még nagyon visszafogott fogalmazás

– válaszolt a szeged.hu kérdésre a gazdasági alpolgármester annak kapcsán, hogy a legkülönbözőbb, szükségszerűnek aligha nevezhető fejlesztésekre ezekben a hónapokban is csak úgy repkednek a kormányzati milliárdok, miközben a pénzügyi elvonásokkal kapcsolatosan megértést és elfogadást várnak el az önkormányzatoktól.

A kormány teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal. Láthatóan fogalma sincs, mi zajlik az önkormányzatok szintjén – zárta szavait az alpolgármester.

B. P.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is a témában!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adó alpolgármester gazdaság gazdasági válság ingyenes parkolás iparűzési adó járvány járványkezelés koronavírus közösségi közlekedés Orbán Viktor Orbán-kormány parkolás Szécsényi Rózsa szegedi önkormányzat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés