Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Orbán Viktor ilyen kérdésekben szavatartó: megvétózza az EU költségvetését és a helyreállítási alapot
Túl a városon 2020. november 16. 15:34

Orbán Viktor ilyen kérdésekben szavatartó: megvétózza az EU költségvetését és a helyreállítási alapot

Levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást.

Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor az MTI híradás szerint azt írta:

„éppen most informáltak a legújabb fejleményekről az MFF/NGEU-csomag (a többéves pénzügyi keret és a »Next Generation EU« helyreállítási eszköz) végrehajtásának helyzetét illetően”.

Levelében a miniszterelnök megerősítette, hogy a „semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről” elvvel összhangban Magyarország kormánya az MFF/NGEU jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, amelyek egyhangúságot igényelnek, így az MFF-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke emlékeztetett:

„Orbán Viktor már korábban is felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával. Magyarország számára alapvetőek a közös értékek, beleértve a jogállamiságot, ezek érvényesülését és alkalmazását a magyar embereknek kell megítélniük, akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép.”

Varga Judit szerint

„a felelősség azoké, akik hagyták, hogy az ideológiai viták túszul ejtsék a mentőcsomagot es megsértették az állam és kormányfők júliusi megállapodását. Magyarország végig tisztességesen betartotta az uniós szerződéseket és a júliusi alkut. Sosem árult zsákbamacskát. Magyarország sorsáról csak a magyar emberek dönthetnek.”

Kommentálta a döntés Botka László Szeged polgármestere is, aki arról írt Facebook-oldalán:

„Orbán Viktor a koronavírus járvány közepén, amikor naponta több mint százan vesztik életüket és 6 ezer fölötti a fertőzöttek száma Magyarországon, önös politikai érdekből megvétózta az unió költségvetését és a járvány utáni helyreállítási alapot. Ezzel megfosztja az Európai Uniót a helyreállításhoz szükséges pénztől. És megfosztja hazánkat azoktól a forrásoktól, amellyel túl lehetne jutni ezen a szörnyű időszakon. Ezzel a lépéssel nyíltan szembe megy hazánk és a magyar emberek érdekeivel. Semmibe veszi a magyarok és sok százmillió európai polgártársunk sorsát!”

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Brüsszel EU Európai Parlament Európai Unió járvány költségvetés koronavírus Orbán Viktor pandémia Varga Judit vétó világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés