Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 15. 14:48 Forrás: Szegedi Tükör

B terv – Szabó C. Szilárd jegyzete

Orbán Viktornak saját bevallása szerint nem volt B terve arra az esetre, ha Joe Biden nyeri meg az amerikai elnökválasztást, annyira biztos volt Donald Trump győzelmében.

Hirdetés

Orbán most – nem lehet ezt finomabban mondani, mert így pontos a megfogalmazás, meg aztán kevés nyelv kifejezőbb édes anyanyelvünknél – csúnyán pofára esett. Trump elbukta az elnökválasztást, de nem tudja méltósággal viselni a vereséget. Jelleméből fakadóan leginkább sehogyan sem tudja, mert nem ismeri el, hogy veszített, hanem a már hetek óta építgetett csalás narratíváját nyomja.

Jelleméből fakadóan Orbánnak is több mint fél napjába telt, hogy feldolgozza, világi cimboráját melegebb éghajlatra küldték a választók. (Ahol nem kell szoliznia, és végre már Pom Pom is nyugdíjba mehet a fejéről. Hogy kicsoda Pom Pom? Igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan. Bámulatosan tudja változtatni az alakját: ha akarja, olyan, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt.)

Múlt szombat este, amikor kiderült az eredmény, mindenki rögvest gratulált Európából az új amerikai elnöknek, még Boris Johnson brit miniszterelnök is tüstént küldte üdvözletét, aki Trump egyik legszorosabb szövetségese volt, csak a magyar miniszterelnök hallgatott, mint a sült hal – vasárnap délig. Ez az udvariassági formula intelligencia kérdése. Madarat tolláról, embert barátjáról – tartja a mondás. De milyen barát is az, aki – ezt sem lehet finomabban mondani – bunkó? Aki – bár hagyomány, hogy a választások után a jelenlegi és a következő elnök találkozik a Fehér Házban – nem hívja meg, nem is tervezi meghívni az újonnan megválasztott elnököt, akire rekordszámban szavaztak az amerikaiak.

Mindeközben itthon végre-valahára véget ért a nyunyókázás időszaka, és radikális szigorításokat vezetett be a kormány a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Már nagyon itt volt az ideje, hogy ne látszatintézkedéseket hozzon a kormány, mint a sulifertőtlenítés vagy az iskolai hőmérőzés, és ne a hipós tojásokról, a szellőztetésről meg a gyerekek elemózsiás tarisznyájáról mondjanak nekünk mesét. Csak remélni lehet, hogy nem késeiek a most meghozott intézkedések, mert Ausztriában, ami, ugye, a mi laboratóriumunk, de más környező országokban is, már hetekkel ezelőtt meglépték ezeket az egyre hevesebben tomboló koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Joggal vetődik fel a kérdés, mit csinált nyáron a kormány? Miért nem készült fel a második hullámra, holott jól tudta, újra támadni fog a vírus? Miért nem volt B tervük az annál is rosszabbra forduló helyzetre, mint amit előre jeleztek a szakemberek?

A rendkívüli jogrend bevezetésével megvan a kormány felhatalmazása arra, hogy ténylegesen segítsen az embereknek, az önkormányzatoknak, a kórházaknak és iskoláknak. De ne úgy, mint tavasszal, amikor azzal kezdték, hogy elvették az önkormányzatok gépjármű- és idegenforgalmi adóját, igazi válságkezelés helyett pedig leginkább önmagukat és akcióterveiket népszerűsítendő költöttek milliárdokat propagandára, óriásplakátokra, televíziós reklámokra, újsághirdetésekre. És úgy szórták tavasszal a haveroknak a pénzt a rendkívüli járványügyi helyzetben és jogrendben a sportberuházásokra, turizmusfejlesztésre, Semjén fővadász hobbijára, Mészáros Lőrinc titkosított vasútépítésére, mintha nem lenne holnap.

Tudjuk, a vakcina a megoldás. Mások mellett az oroszokkal és a kínaiakkal is tárgyal a kormány ez ügyben. Sok olvasónk kérését tolmácsolom azzal, hogy leírom ide: ha meglesz a vakcina, előbb a 133 bátor embert oltsák be vele. De legyen nekik B tervük.

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok amerikai elnök amerikai elnökválasztás amerikai elnökválasztás 2020 demokrata Donald Trump elnök elnökválasztás Fidesz járvány jegyzet Joe Biden kijárási korlátozás kijárási tilalom koronavírus Orbán Viktor pandémia republikánus Szabó C. Szilárd vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés