Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. november 14. 20:53 Forrás: Szegedi Tükör/Szeged Televízió

Mindenkinek van egy jó története

A történetmesélés pedig nem a kreativitás, hanem a megélt tapasztalatok bölcsessége – így tartja a storytelling, a történetmesélés egyik hazai szakértője. Györffy Kinga a Mentorháló vendégeként beszélt arról is, hogyan lehet előadni a legjobb mondatainkat a legjobb pillanatban. A Szegedi Tükör meg megírta.

Hirdetés

Mindenkinek van egy jó története addig a pillanatig, amíg el nem kell mesélni. Györffy Kinga ez tapasztalta közéleti beszédíróként. Ezért döntött úgy, hogy tanácsadó lesz, és segít abban, hogy mindenki megtalálja és profi módon elmesélhesse a maga történeteit.

– Tíz év alatt megtanultam, hogy mindent meg tudok írni a másik ember helyett. Meg tudom írni egy beszéd elejét és végét, kitalálom a metaforákat és az üzeneteket. Egyvalamit nem tudok a másik ember helyett megírni: a személyes történetét – mondta a Szeged Televíziónak a szakértő. – Ebből a hiányélményből indult tulajdonképpen, hogy megtanítsam az embereket arra, miként bányásszák elő magukból a történeteiket, és hogyan használják ezeket professzionális kommunikációs helyzetekben.

– Az a storytelling, amiről én beszélek, nem azonos a szépirodalmi, a filmes vagy a színházi történetmeséléssel, nem azonos a gyermeki világnak a mesés atmoszférájával. Ez egy meggyőzéstechnikai kommunikációs eszköz, amelyet az életünk legkülönfélébb helyzeteiben alkalmaznunk kell. Gondolta volna, hogy a budapesti patológiai és kísérleti rákkutató intézet tudósai storytelling alapú képzést kapnak, és az ott tanultakat a különböző belső és külső kommunikációs helyzetekben ragyogóan használják? Szoftverfejlesztő mérnökök, elméleti fizikusok is kapnak történetmesélés alapú fejlesztést, és használják is az előadásaikban – fűzte hozzá Györffy Kinga.

A módszer jól használható a mindennapokban is, hiszen természetes, hogy egy történettel érzelmi kapcsolatot hozunk létre magunk és a többi ember között, akiket egyúttal a bizalmunkba is fogadunk. A szakértő említett egy másik példát is: amikor hazajön a kamasz, és a szülő megkérdezi tőle, mi történt ma az iskolában, rendre azt válaszolja, semmi. Ilyenkor a szülő választhatja azt a technikát, hogy elkezd mesélni, és a tükörneuronok révén a történetük óhatatlanul történetet hív elő a kamaszból. – Varázslatos kommunikációs meggyőzéstechnikai eszköz a storytelling, rengeteg mindenre képes, ugyanakkor az is igaz, hogy nincs még egy olyan kommunikációs eszköz, amelynek kapcsán ennyi félreértéssel, félelemmel és bizonytalansággal találkoznék – hívta fel a figyelmet Györffy Kinga. – Azt szokták mondani a tanítványaim, hogy nincsenek vagy nem elég érdekesek a történeteik, nem tudnak jól mesélni, nincs idő történetmesélésre, nem azért beszélget vele a másik, hogy ilyenekkel eltereljék a figyelmét, vagy éppen a szakmaisággal nem fér össze a történetmesélés. A fejlesztés azzal kezdődik, hogy ezeket a félelmeket feloldjuk, és onnantól lehet megtanulni egy történetet jól, magával ragadóan felépíteni. Még a tehetséges történetmesélőknek is sokat kell azon dolgozni, hogy profik legyenek benne – mondta a szakértő.

– Az aktív figyelem hossza mindössze egyetlen perc, ha tehát nem vagyunk elég ügyesek, a hallgatóság gondolatai elkalandoznak múltbeli képek vagy jövőbeli vágyak felé. A profi történetmesélés arról ismerszik meg, hogy érzelmi feszültség van benne, ami felkelti és fenntartja az érdeklődést, majd végül ott a feloldás is, amely az agyunk elégedettségi központját stimulálja. Minden, ami szembemegy a másik ember elvárásaival, vagyis azzal, amit megszokott hasonló szituációban, képes arra, hogy újra aktiválja a figyelmét. Egy adat után így jöhet váratlanul egy történet, esetleg történetmesélés közben megállok, és taktikai szünetet tartok, gyors tempóról lassítok, hangosról halkítok, vagy éppen fordítva. Ezek a váltások alkalmasak újra és újra aktivizálni a figyelmet – javasolta végül a szakember.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Mentorháló Szegedi Tükör Györffy Kinga storytelling történetmesélés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés