Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. november 14. 13:16

Három grafikon – Márok Tamás jegyzete

A matematika sok diák rettegett tárgya, sokan gondolnak rá viszolyogva. Nem tudom, Orbán Viktornak hányasa volt matekból, de csaknem három hónap kellett hozzá, hogy két egyszerű grafikont megértsen.

Hirdetés

Augusztus vége óta ugyanis teljesen egyértelmű trendben növekszik a koronavírus halálos áldozatainak a száma. A vízszintes tengelyen a hónapok láthatók, a függőlegesen pedig a halálestek száma úgynevezett logaritmikus osztásban, azaz egyre sűrűsödő beosztásban. Ha ez a beosztás egyenletes lenne, a függvény meredeken görbülne fölfelé, de így is ugyanazt mutatja: napról napra egyre több áldozata van a járványnak augusztus végétől napjainkig.

Nézze meg az ábrákat nagyobb méretben is! Csak egy kattintás!

A másik ábra ennek az emelkedésnek az okát mutatja jól. Ugyanebben az időszakban ábrázolja a teszttel igazolt fertőzöttek számát (alsó, piros vonal) és matematikai modellezéssel kiszámolt tényleges fertőzötti létszámot (felső, kék vonal). A két érték ugyancsak augusztus végén elvált egymástól, a függvényolló egyre nyílt, azaz a tényleges fertőzöttség egyre nagyobb lett, mint a felderített. Sokan mondogatták, ez abból is látszik, hogy a pozitív tesztek aránya 20–25 százalék. Ez nagyon magas érték, a tesztelés akkor kielégítő, ha a találati arány 5 százalék körül van. Az eltérés már október elején is többszörös volt. Az október 19. illetve november 5. után tapasztalható némi visszaesés valószínűleg az őszi szünet hatása, ez az enyhe mérséklődés a halálozások növekedésében is megfigyelhető.

Ez az ábra is nagyítható!

A kormány végül november 12-én vezetett be jelentős korlátozásokat, hogy a növekedést megfordítsa. Ha megnézzük ezt a két ábrát, joggal merül föl bennünk: miért nem előbb? Szerintem egy 2-es vagy 3-as számtanos számára is nyilvánvaló, hogy mi a helyzet és mi várható. Ha vigyázó szemünket nem Ausztriára, hanem a tudomány eredményeire vetjük.

Persze érthető az aggodalom, hogy ha leállítjuk, vagy erősen lefékezzük a gazdaságot, akkor a költségvetés kerül bajba, eladósodunk, netán csődbe megyünk. Igen ám, de a középiskolák, az egyetemek, netán a fölső tagozat bezárása nem jár komoly gazdasági károkkal, nem is beszélve a stadionok lezárásról. Ha erre a kormány mondjuk szeptember végén elszánja magát, akkor sokkal kevesebb magyar ember betegszik és halt volna meg, ami azt is jelenti, hogy kevesebben kerülnek karanténba, esnek ki a munkából. S ha akkor a mainál több mint háromszor kevesebb fertőzöttnél korlátozunk, könnyebb lett volna megfogni a növekedést. Valószínűleg a mostaniaknál enyhébb, szűkebb körű intézkedések is nagyobb eredményt hoztak volna. Sokkal kisebb gazdasági károkkal is megúsztuk volna.

R-értékek és azok változásai

Szegedi járványmatematikusok korábban azt is modellezték, hogy a fertőzöttségi mutató hogyan hat a járvány terjedésére. Azt kapták, hogy ha egy fertőzött maximum 1,2 másik ember betegít meg, a járvány kezelhető. Ha ez a szám 1,3, a helyzet kritikus, ha pedig ennél is magasabb, a járvány elszabadul, egészségügyileg kezelhetetlenné válik. Röst Gergely október közepéig ezt a számot 1,3-ra becsüli, ami szintén komoly indok volt arra, hogy határozott döntések szülessenek. Tavasszal hasonló szigorúsági intézkedések más országokban 0,6-0,7-es fertőzöttségi mutatót eredményeztek. Nálunk is arra számítanak, hogy a harminc napos ciklus végére a mutató jelentősen 1 alá fog menni.

Márok Tamás

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány jegyzet koronavírus Márok Tamás Orbán Viktor pandémia Röst Gergely vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés