Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 13. 21:34 Forrás: ATV

Szinte biztos, hogy elveszik az önkormányzatoktól az iparűzési adót

Parragh László volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége, ahol részletesen beszélt az iparűzési adó felfüggesztéséről szóló javaslatáról. Szerinte szinte biztos, hogy javaslata meg fog valósulni.

Hirdetés

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a helyi iparűzési adó, egy eleve rossz konstrukció, ami ráadásul Európában teljesen egyedülálló: mivel a bevételhez mérten kell fizetni, ezért azokat is terheli, akik nem nyereségesek.

Ezért január 1-től javasolja a felfüggesztését, elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében, ugyanis a kamara felmérései szerint őket sújtotta leginkább a koronavírus okozta válság.

A nagy cégek esetében óvatosabban vezetné ki az adót, így számításai szerint a javaslat a magyar önkormányzatokhoz befolyó 800-1000 milliárd forint 10-20 százalékát érinti. Arra a kérdésre, hogy mit tehetnek a települések ebben a helyzetben, amikor a kormány egyre több forrást von el tőlük, Parragh meglehetősen cinikus választ adott:

Eljött az ideje, hogy az önkormányzatok elkezdjék csökkenteni a kiadásaikat – ez ugyanis szerinte eddig nem történt meg.

A beszélgetés egyik fénypontja azonban az volt, amikor a műsorvezető megkérdezte, kivel egyeztettek előzetesen a javaslatról.

Parragh erre kissé csalódottan elmondta, hogy először a helyi kamarákkal tárgyaltak, de azok túlzottan féltették az önkormányzataikat, vagy ahogy mondja, lokálpatriótaként viselkedtek.

Ezek után egyeztetett a miniszterelnökkel az ötletről és úgy tűnik, Orbán Viktor sokkal lelkesebb volt az adó felfüggesztésével kapcsolatban. Erre a szerencsés kormányzati széljárásra utal az is, hogy az interjú végén a kamarai elnök érdekes információkkal szolgált a magyar jogszabályok születéséről. 

Ugyanis Simon András felvetette, hogy az iparűzési adó felfüggesztése csak egy provokatív ötlet, amiből majd engedményeket fognak tenni. Erre Parragh úgy reagált, mint aki teljesen biztosra veszi, hogy az ő javaslata fog megvalósulni:

Aki ismer, az tudja, nem szoktam köntörfalazni, de nagyokat tévedni sem. Az az állításom, hogy ennek a nagy része megvalósul. Ki kell találni a technikáját, nem kell sietni, mert január 1-től fogjuk javasolni december 31-ig.

Van tehát egy javaslat, ami lehetetlen helyzetbe fogja hozni az önkormányzatokat, és Parragh László elmondása alapján a vállalkozások sem lelkesednek érte túlzottan. Ennek ellenére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja azt és bár még be sem lett nyújtva erre vonatkozó kezdeményezés a parlamenthez, ők már előre tudják, hogy meg fog valósulni.

A teljes interjú itt tekinthető meg.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdasági válság iparűzési adó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara önkormányzat önkormányzatiság Parragh László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés