Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. november 13. 18:08

Maszkviselés: egy követ fúj a szegedi DK és a Fidesz? – Gáti Péter jegyzete

Sajnos új rekordot döntött a koronavírussal fertőzöttek száma, a járványban elhunyt betegek száma is folyamatosan és ijesztő mértékben növekszik. A szegedi DK és a Fidesz mégis együtt enyhítene a maszkviselési szabályokon városunkban.

Hirdetés

Fodor Antal, a szegedi DK önkormányzati képviselője, saját pártjával is szembe menve, „buta jogszabálynak” tartja, hogy Szegeden általánosan kötelezővé vált a köztéri maszkviselés. És hozzá hasonlóan a szegedi Fidesz szerint is „indokolatlan a kötelező maszkviselés” a város teljes belterületén.

Városunk felelőtlen politikusainak szeretném felhívni rá a figyelmét, hogy a mai napig nincsen se gyógyszer, se vakcina, amely megvédene minket a járványtól. Az egyetlen ismert eszköz, amellyel jelenleg feltartóztathatjuk a gyilkos kórt, az a maszk.

Persze az is sokat segít, ha közben betartjuk a szükséges védőtávolságot, rendszeresen megmossuk a kezünket, otthonunkban és munkahelyünkön alaposan fertőtlenítünk, napjában többször is szellőztetünk zárt térben.

Sorra jönnek az ijesztőbbnél ijesztőbb híradások arról, hogy a magyar kórházak gyakorlatilag megteltek, az egészségügy kapacitása már most a határára érkezett, a fertőzések, a kórházban ápoltak és az áldozatok száma pedig egyre csak növekszik. A legijesztőbb jóslatok szerint az idei karácsony gyászünnepé változhat. Egyetlen újabb beteg is a rendszer összeomlásához vezethet. Ebben a helyzetben a maszkviseléssel járó kényelmetlenség, azt gondolom, szükséges és elviselhető áldozat a részünkről. Ezzel tudjuk egyedül megvédeni az időseket, a krónikus betegeket és az egészségügyi dolgozóinkat. De ha őszinték akarunk lenni, senki sem érezheti magát biztonságban a járvány idején! Orbán Viktor a 10 ezer fő feletti települések polgármestereit arra kötelezte, hogy haladéktalanul határozzák meg, hol kell maszkot viselni a városokban.

Aki ebben a helyzetben kellő határozottságot mutat, az emberéleteket menthet meg. A tétlenség és a halogatás most mások halálához vezet. A legtöbb polgármester és önkormányzati képviselő ezt szerencsére meg is értette.

Szeged az ország harmadik legnagyobb városa, több mint 160 ezren élnek itt, az ötödik legsűrűbben lakott település a mienk. Minden négyzetkilométerre 572 fő jut. Ez azért fontos mutató, mert minél nagyobb a népsűrűség, annál nagyobb a fertőzés kockázata. Annál fontosabb, hogy maszkot viseljenek az emberek.

Nem lehet abba a helyzetben sem hozni a szegedieket, hogy hosszú útmutatókkal a kezükben sétálva kelljen dönteni a maszk viseléséről.

Szeged területe 280 km2, több ezer utca és tér van a városban. Vajon egyenként kellene minden utcáról és térről dönteni? Aztán aszerint bírságolni, hogy aki befordult az utcasarkon, elfelejtette felhúzni a maszkot?

Nehéz hetek elé nézünk, mindenkitől nagy fegyelmezettséget követel a járvány elleni védekezés. A maszk miatti hiszti nemcsak szakmaiatlan, de indokolatlanul nagy veszélyeket is rejt. Ebben a helyzetben összefogásra, egyetértése és határozott közös fellépésre van szükség! Minden maszk nélküli ember potenciális fertőző és áldozat is lehet.

Az egészségügyi szakemberek között is teljes az egyetértés abban, hogy muszáj a maszkot hordani, amíg nincs ellenszere a vírusnak. Jó lenne, ha a szegedi DK és a Fidesz is odafigyelne rájuk! És inkább azon dolgoznának, hogy minél kevesebb szegedi betegedjen meg, és veszítse életét az elkövetkezendő napokban.

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció egészségügyi maszk Fidesz Gáti Péter járvány jegyzet koronavírus pandémia vélemény világjárvány maszkviselés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés