Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. november 13. 16:25 Forrás: Szeged Televízió

Koronavírust és influenzát is képes egyszerre kimutatni egy szegedi labor

Egyetlen mintavétellel tudja tesztelni mindkét influenza-típust és a koronavírust is egy szegedi laboratórium, elsőként Magyarországon. A vizsgálat rövidebb és olcsóbb, mintha minden vírusra egyesével kellene tesztelni.

Hirdetés

Az eljárást most fejlesztették ki, engedélyezés előtt áll. A módszer olcsóbb és gyorsabb, mint ha külön végeznék el a vizsgálatot. A szegedi laboratórium eddig is az egyik legismertebb és leggyorsabb koronavírus-teszthely volt az országban.

A PCR-típusú teszttel garatválladékot vizsgálnak. Puskás László, az Avidin Kft. ügyvezetője a Szeged televíziónak azt mondta: szerencsére még nincs itt az influenza-járvány, de az esetleges kettős fertőzés veszélyes lehet, ezért is praktikus a fejlesztésük.

A szegedi labor által fejlesztett teszt során fluoreszkáló anyagokat kevernek a mintához, így az egyes vírusok jelenléte más-más színt mutat, amit egy gép pontosan megmér.

A vizsgálat rövidebb és olcsóbb, mintha minden vírust egyesével kellene tesztelni. Nehézségek között említhető, hogy bizonyos összetevők kölcsönhatása csökkentheti a teszt érzékenységét.

Fehér Liliána, a vállalkozás projektvezetője azt mondta, nagyon jó kimutatási rendszert fejlesztettek, jelenleg az engedélyeztetési eljáráshoz készítik elő a dokumentációt. A szakember azt is megjegyezte:

A kombinált teszt előnye, hogy kis mennyiségű vírus jelenlétét is ki tudja mutatni.

Azt is elmondták, a vállalkozás naponta több ezer vizsgálatot végez, és náluk is, mint a magánklinikák esetében, a minták 20–30 százaléka pozitív.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus teszt influenza vírus Avidin Kft. Fehér Liliána Puskás László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés