Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Maszkviselés mindenhol: „Nem számolom, hányan vannak ellene és mellette” – interjú László Imrével, Újbuda DK-s polgármesterével
Túl a városon 2020. november 13. 15:29

Maszkviselés mindenhol: „Nem számolom, hányan vannak ellene és mellette” – interjú László Imrével, Újbuda DK-s polgármesterével

A védekezésnek a maszkviselés, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés a leghatékonyabb módja addig, amíg nincs meg a covid elleni vakcina. Életszerű, betartható szabály született Budapest XI. kerületében, amikor hasonlóan Szegedhez, az önkormányzat teljes területére rendelték el a maszkhasználatot – vélekedik László Imre polgármester, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Hirdetés

– Amikor mérlegelt, hogy a maszkhasználatot a teljes kerületre vagy csak bizonyos részeire rendelje el, miért döntött úgy, hogy mindenhol érvényes lesz a szabályozás?

– Elsősorban orvosként gondolkoztam, és nem polgármesterként. A legfontosabb szempontok közé tartozott, hogy a XI. kerületben, nagyon sok, közel 150 ezer ember él viszonylag szűk területen. Újbuda legforgalmasabb részei közé tartozik az Allee Bevásárlóközpont és környéke, a Móricz Zsigmond körtér, Feneketlen tó, Gellérthegy.

Felmerült bennem, hogy amennyiben részleges maszkviselés mellett döntünk, akkor készül egy lista, és az emberek ezzel sétálnak a kezükben, és majd nézik, hogy itt fel kell venni, ott meg nem?

– Jól értem, hogy ezt nem tartja életszerűnek?

– Egyáltalán nem tartom annak. Gondolja végig, hogy elindul az Etele térről, ami egy hatalmas közlekedési csomópont, és ott kell maszkot viselnie, de ha továbbmegy az Etele úton és ott kétszáz méteres szakaszon nem kell felvenni. Ám ha elérkezik a Tétényi úthoz, ott megint kell a maszk. Táblázzuk ki a kerületet, hogy hol kell viselni, és hol nem? Nem, ez nem életszerű.

– Ezek szerint egy önkormányzat védekezési lehetősége ma, itt és most ennyi?

– Visszakérdezek: milyen eszközei vannak egy helyhatóságnak a fertőzés ellen? Jószerével semmi. A leghatékonyabb a maszkviselés, a távolságtartás, a kézmosás, a tömeg elkerülése. De még a felsoroltak közül is a maszkviselés a legfontosabb. Ha azt kérdezik, hogy kényelmetlen, akkor a válaszom, hogy igen.

Én sem örülök neki, de tudnunk kell, hogy a maszkkal vagyunk képesek a legjobban védeni magunkat, és tudom közben védeni a környezetemben lévőket is.

– Mi a helyzet más fővárosi kerületekben?

– Látja, ez nagyon érdekes. A huszonhárom kerületből húsz egyetemlegesen rendelte el teljes területén a maszk viselését.

– A fennmaradókban részleges a szabályozás. Tudom, hogy sokak számára sérelmeket okoz a rendelet, de – és ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni – a védekezés megköveteli ezt a szigorúságot.

– Mi a helyzet a XI. kerületben zöldterületeken érvényes szabályozással?

– A kormányrendelet egyértelmű. A sportolóknak és a zöldterületeken lévőknek nem kell maszkot viselnie. A rendeletből azonban kimaradtak a játszóterek, így ebben az esetben dönteni kellett, hogy nyitva hagyjuk vagy zárjuk. Nálunk nyitva maradtak, ugyanúgy, ahogy a kutyafuttatókat is.

– Hogyan fogadták most bevezetett maszkhasználati szabályokat az újbudaiak?

– Voltak, aki a pokolba kívántak, és voltak, akik megértettek. Ahogyan ez hasonló esetekben lenni szokott. Nézze, ez is életszerű. Nem számolom, hányan vannak ellene és mellette. Amíg nincs vakcina, a járvány elleni védekezés leghatékonyabb módja a maszkviselés.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest DK egészségügyi maszk járványkezelés koronavírus Újbuda védekezés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés