Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. november 13. 14:23

Összegyűjtötte az orvoskamara, miben szenved hiányt a koronavírusos betegek ellátása

„Egy ágy nem lesz intenzív terápiás ágy attól, hogy betoljuk egy Intenzív osztály feliratú ajtó mögé” – írják összefoglalójukban. Úgy néz ki, elege lehet az egészségügy helyzete körül tapasztalt kormányzati valósághajlításból a Magyar Orvosi Kamarának.

Hirdetés

Intenzív terápiás osztályok – Realitás címmel közzétették az orvosok tapasztalatát a frontvonalból. Az alábbi alapvetéseket fogalmazza meg a Magyar Orvosi Kamara közleménye:

  • Egy ágy nem lesz intenzív terápiás ágy attól, hogy betoljuk egy „Intenzív osztály” feliratú ajtó mögé.
  • A lege artis intenzív terápiás ellátáshoz szükséges feltételekből, legelső sorban is a szakképzett szakápolókból már a járványt megelőzően is hiány volt. Ezt a problémát különböző helyeken különböző módokon kezelték: csökkentették az ágyak számát, melyek betelése esetén az illető ITO telt házat jelentett, nem szakképzett és tanulónővérekkel töltötték fel az állományt, akik a tapasztaltak keze alatt és irányításával dolgoztak – legkevésbé szerencsére a minimumfeltételek (2-2,5 ITO-s betegre 1 nővér éjjel-nappal) felpuhításával, figyelmen kívül hagyásával oldották meg.
  • Az „intermedier osztályok”, „step down unit”-ok, subintenzív ellátó helyek a legtöbb helyen már szintén a járvány előtt is hiányoztak, az intenzív terápiát már nem, de intenzív ápolást még igénylő betegeket alig volt hova kiadni, hosszan az ITO-n maradtak vagy kihelyezve nagy arányban rövidesen állapotromlást követően meghaltak vagy visszavételre kerültek.

A kamara ugyanakkor elismeri, hogy van elég lélegeztetőgép, és azok megfelelő funkciókkal rendelkeznek a koronavírusos betegek ellátásához. Megfelelőnek tartják az egyéb intenzív terápiás eszközöket is, ezek valóban rendelkezésre állnak, mint ahogy az ágyak melletti monitorozás eszközei is megvannak.

Ugyanakkor vannak hiányosságok is, ám ezek pótolhatók. Védőfelszerelésből világszerte hiány van, de a tavaszinál jobb a helyzet a kamara közleménye szerint.

„Ennek megfelelően az elvileg egyszerhasználatos, illetve gyakran cserélendő overallokat, maszkokat hosszan, leginkább egész nap hordják, illetve tisztítják, a lehetőségek szerint sterilizálják (UV, Ózon, fertőtlenítős lemosás) és újra felhasználják. Az elosztás egyenetlen, a helyi gyakorlatok eltérőek” - írják.

A monitor- és videórendszerek kiépítettségén lehetne javítani, ezek a korábban is intenzív ellátást szolgáló osztályokon megvannak, de mivel már nincs elég ember, fejlesztésük, bővítésük fontos lenne.

„Mivel a folyamatos ápolói jelenlét már számos helyen nem oldható meg még intenzív ápolást nyújtó kórtermekben sem, a megfigyelő rendszerek kiépítése (vagy legalább a szükségszerűen zárva tartott ajtók átláthatóvá tétele) abszolút indokolt lenne.”

A gyógyszerek kapcsán azt jegyzik meg, hogy nincs országos protokoll a koronavírusos betegek kezelésére, helyi protokollok készítésére pedig kevés a kapacitás. Leginkább a szteroid terápia elterjedt (Dexametason), de próbálkoznak antivirális szerekkel és egyéb módszerekkel (plazma, interferon, interleukin gátlók) is az orvosok. A kamara abban bízik, hogy a szerek utánpótlása megmarad.

Egyértelmű negatívumok között jegyzik, hogy

nincs elég intenzív terápiában jártas szakember, ápoló, orvos. Több éves képzést és tapasztalatot nem lehet hetek alatt átadni, így az átképzettek nyilván nem annyira hatékonyak, mint azok, akik erre szakosodtak.

Nincs elég szakápoló sem, egy szakképzett ápolóra átlagosan 6–10 intenzív osztályos, akár lélegeztetőgépen lévő beteg esik. A melléjük rendelt, de intenzív terápiás ápolásban járatlan személyzet létszáma változó – írja a kamara.

Az átvezényelt személyzet esetében szerintük nem látszik a vezénylés mögötti logika, de a betegek elosztása is furcsa olykor. Előfordult például Budapesten, hogy egy koronavírusos betegek ellátására elsődlegesen kijelölt kórházban csak 5, egy másodlagosan kijelölt helyen viszont 20 intenzíves beteget ápoltak.

„Fentiek alapján erős megfontolásra javasoljuk az intenzív osztályos ágyak számának jelenleg kiépült szinten való befagyasztását, a meglévők mellé a szakszemélyzet biztosításának megkísérlését racionális átvezénylések valamint a meglévő személyzet megóvása révén” – írják.

Ez azt jelenti, hogy a karama nem szeretne több intenzíves ágyat, mert nincs elég szakember, hanem a „további intenzív terápiásnak szánt ágyak jelentős részén intermedier ellátó osztályok kialakítását” javasolják, ezeken középsúlyos, de intenzív terápiát még nem igénylő betegeket látnának el.

A teljes jelentés ide kattintva elolvasható.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ajánlás egészségügyi ellátás intenzív osztály intenzív terápia járvány járványkezelés kórház koronavírus Magyar Orvosi Kamara
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés